Toppklass på ”Kockarnas Krog”

I dagarna träffades ett antal av Sveriges absoluta toppkockar för att planera meny och upplägg för ”Kockarnas Krog” - en restaurang som byggs upp för att fira Det Goda Kökets 10-års jubileum den 7 - 9 november på Stockholmsmässan.

Varje kock har tagit fram ett förslag på en rätt som ska ingå i menyn. Menyn präglas av raka och rustika rätter med fokus på råvaran, snarare än krångliga namn och lyxiga ingredienser.
Idén kläcktes en sommardag på Långbro Värdshus då projektledaren Daniel Fritzdorf och kocken Fredrik Eriksson satt och spånade inför mässan:
– Från början hade jag tänkt en fisk- och skaldjursrestaurang. Men sedan kom vi på idén att samla maträtter från några av Sveriges bästa kockar, berättar Daniel.

Tunga kocknamn

Och det är en gedigen skara man har fått ihop. Bland de sju kockarna har tre innehaft titeln Årets kock och ett flertal medverkar eller medverkat i Sveriges kocklandslag, som till exempel Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008:
– Jag kommer att använda mig av nordiska smaker i mitt bidrag. Det ska vara härligt och gott men ändå enkelt, säger Tom och nämner ingredienser som lax, ägg, blomkål och brynt smör.
Även när han vann Årets Kock låg de nordiska smakerna till grund för hans matlagning. Att följa säsong är viktigt för Tom.
– Säsongerna följer jag nästan slaviskt. Så här i hösttider blir det mycket rotfrukter, svamp och lamm, och nu i oktober drar viltsäsongen igång.

Delar ut stipendium

Kockarna har avsagt sig ersättning och föreslår att medel istället avsätts för ett stipendium som ska gynna en person som har bidragit till matkulturens utveckling. Stipendiet från ”Kockarnas Krog” är på 20 000 kronor och kommer att delas ut på mässan fredagen 7 november kl 13.30.

De kockar som medverkar i projektet är:

Franck Alfvin, Restaurang Pontus, Ostronbaren.
Danyel Couet, Restaurang Le Rouge, tidigare Kocklandslaget, F12 gruppen.
Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987, Ordf. i föreningen Årets Kock, Långbro Värdshus.
Magnus Johansson, OS Guld Kocklandslaget, Xoko, Chokladfestivalen (ej på bild).
Johan Jureskog, Kocklandslaget och Rolfs Kök.
Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007 och Julita Wärdshus.
Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008, Kocklandslaget.     

 

Det Goda Köket

Det Goda Köket är Nordens största mat- och dryckesmässa och arrangeras av Stockholmsmässan tillsammans med tidningen Allt om Mat.

Årets upplaga är den tionde i ordningen och man räknar med cirka 140 utställare och runt 25 000 matglada besökare. Läs mer på Det Goda Köket

Fler spännande aktiviteter i helgen:

”Den Smarta Kocken"

”Klara Färdiga Fisk"

"Sveriges Fulaste Kök"

"Matbloggspriset 2008”

Utställningen ”Bindefelds Bästa Brev”

…. och massor av kockar, artister, utsällare, tävlingar, smakprov och vinprovningar.

NUVARANDE Toppklass på ”Kockarnas Krog”
NÄSTA Årets glögg smakar blåbär