Tio viner som lyser upp

Denna veckans vintips kan lysa upp lite i novembermörkret.

Fem vita viner

Robertson Chardonnay 2008 (12094) Sydafrika, 175 kronor (3 liter)
o  Ren, ung och fräsch frukt med fatkrydda och uppfriskande citrustoner. Till bräserade kycklinglår med salvia och citron och färsk pasta därtill.
Betyg: 5

Rabl Riesling Steinterassen 2007 (99656) Österrike, 119 kronor
o  Ren, lätt kryddig med citrusfrukter och mineral och fin, bärande syra. Lång eftersmak. Till en dillkryddad laxtartar på toast, till exempel.  
Betyg: 5

Santa Helena Premium Varietal Viognier Chardonnay 2008 (6687)
Chile, 68 kronor
o  Inslag av gula frukter, lätt blommigt och frisk syra. Till en pastasallad med kräftstjärtar och avocado.
Betyg: 4

Ladairo Godello 2007 (96702) Spanien, 98 kronor
o  Läcker och diskret med aningen kryddig smak. Drag av rosor och päron. Gott till en paella med färska skaldjur.
Betyg: 4

Cono Sur Reserva Riesling 2007 (99140) Chile, 100 kronor
o  Fin, ren druvkaraktär med inslag av lime, mandarin, aprikoser och aptitretande, pigg syra. Gott till en thaikryddad kycklinggryta.
Betyg: 3
 

Fem röda viner

Duorum 2007 (2559) Portugal, 99 kronor
o Frisk, stram med mörk frukt och kryddor. Ett rikt och tufft vin som passar till en mustig och rödvinsdoftande köttgryta.
Betyg: 4

Il Conte Primitivo Negroamaro 2007 (32409)  Italien, 169 kronor (3 liter)
o Stor och rejäl syd-italiensk smak med kryddig frukt och bra skjuts. Prova till spaghetti med salami, gröna oliver och mascarpone.
Betyg: 4

Trivento Malbec 2008 (6607) Argentina, 58 kronor
o Ungt med lite pepprig ton, drag av björnbär och örter. Mjuk och följsam smak. Till exempelvis en gryta på fläskkött, lök och äpplen.
Betyg: 4

Bardolino Classico I GADI 2007 (97182) Italien, 69 kronor
o Friskt körsbärssmakande i lätt och trevlig stil. Mycket bra till exempelvis en knaprig pizza med parma och rucola.
Betyg: 3

Concannon Syrah 2006 (23052) USA, 84 kronor
o Slånbär och björnbär med kryddiga drag och balanserade syror. Prova till en gräddig renskavs-panna med pressad potatis.
Betyg: 3