Tina Nordström: ”Jag vill hitta det där vinet med stort mmmmm”

Trodde du att kändisvinernas tid var över? Det är den. För vissa. För andra fortsätter affärerna att blomstra. En av de svenska kändisar som håller fast vid sina viner är matpersonligheten Tina Nordström. Vi pratade med henne för att ta reda på vad hemligheten är för att lyckas med vin i eget namn.

Andra svenska kändisar som satt sitt namn på vin

Per Morberg

Maria Montazami

Per Gessle

Pernilla Wahlgren

Petter Alexis Askegren

Hannah & Amanda

Tina Nordström

Ernst Kirsteiger

Laila Bagge

Plura

Charlotte Perelli

Lasse Stefanz

Robert Gustafsson

Carolina Gynning

Amelia Adamo

Sven Göran Eriksson

Marie Serneholt

Richard Juhlin

Bo Hagström

Kajsa Bergqvist

Paolo Roberto

Edward Blom

Ulf Wagner

Carl Jan Granqvist

Markus  Aujalay

Lill-Babs

Fredrik Paulun

Nils Liedholm

Leif Mannerstöm

Ronny Hellgren

Andra Generationen

Andreas Larsson

Kent

Percy Nilsson

Glenn Strömberg

Swedish House Mafia

Erik Lallerstedt

Rocky

Tomas Ledin

Sweden Rock

Hammerfall

Ernst Billgren

Bingo Rimér

Bengt Fritjofsson

Alex & Sigge

Axwell/Ingrosso

Ronnie Hellström

Foto: Rickard L. Eriksson

Om vi enbart tittar på de svenska kändisar som äntrat vinbranschen når vi upp till ett femtiotal. Bland dessa finns både fotbollstränare, mediemoguler, hollywoodfruar, tv-kockar, hälsocoacher, serietecknare och en hel del musikartister.

Tina Nordströms första vin Le Bistro är enligt Systembolagets statistik ett av de som sålt bäst sedan lanseringen för fyra år sedan. Hon själv menar att hemligheten bakom succén är en genuin glädje i allt hon gör.

Varför valde du att göra ett vin i eget namn?

– Jag tror inte folk trillade av stolen av att det kom ett Tina-vin. Tankarna började gro för tre fyra år sedan när vi var klara med en kokbok, en rejält tjock och diger sådan. Jag var oerhört stolt över den boken men kände att det fattades något – ett bra bordsvin till rätterna. Inget tjusigt eller dyrt utan mer en enklare variant som kan serveras till många av recepten i boken. Ett sådant vin som serveras på en riktig bistro i Frankrike.

”Visst får man alltid lite på taffsen av de kunniga, men detta vinet är ju inte till dem”

Hur gick det till när du valde det? 

–  Vi provade igenom en massa viner där vi kunde påverka smaken och ut kom Le Bistro. Ett vin som bara växer och som fortfarande är min personliga favorit.

Hur har mottagandet varit?

– Det blev uppskattat från allra första början. Jag fick många sms och respons om både etiketten och vinet. En ärlig enkel flaska till ett bra pris. Visst får man alltid lite på taffsen av de kunniga, men detta vinet är ju inte till dem. Alla får tycka, och så även dem.

”Jag vill förmedla matglädje även innanför Systembolagets väggar”

Såhär efter att en tid har gått, hur har det varit? 

– Roligast är ju helt klart att hitta viner, att prova och kunna påverka. Det svåraste är alkoholpolitiken i Sverige.  Var och vilken hylla man får stå på. Jag har massor av idéer hela tiden om hur jag vill förmedla matglädje även innanför Systembolagets väggar och jag lär mig massor hela tiden.

”Jag är inte så skitnödig som person och det är heller inte mina viner”

Intresset för kändisviner ser ut att har svalnat något och många har slutat ge ut sina viner. Hur kommer det sig att dina fortsätter att locka konsumenterna tror du?

– Jag är inte så skitnödig som person och det är heller inte mina viner. Jag tror att folk ser en genuin glädje i allt jag gör.  Att handla vin är som att närma sig fiskdisken och inte veta vilka firrar som ligger där på isbädden. Folk blir nervösa, och det är precis där jag entrar scenen. Jag älskar att göra dessa rum folkliga!

div.hoejde.bilder-2 moerkere retusj
Foto: Tina Nordström privat

Vad tror du andra har gjort fel?

– Ha ha, jag tror inte alls att dom gjort några fel. Bara att jag har gjort det lite mer rätt.

”Jag vill hitta det där vinet med stort mmmmm”

Vad tycker du om att kändisar från andra branscher (än mat- och vinbranschen) ger sig på att lansera vin?

– Det är inte konstigare än att sätta sitt namn på böcker, kalsonger eller smycken. Jag hade Petter Alexis hos mig ett dagar i Lofoten där vi spelade in nya program. Vi snackade och smakade vin. Han är en musiker med ett stort intresse för vin. En duktig kille som har näsa för vad folk vill ha både i vinvärlden och musikvärlden.

Hur smakar ett gott vin, enligt dig?

– Välbalanserat, av det lite enklare slaget. Det blir mest lite lättare pinot noir-viner då maten får bestämma. Men jag älskar också spanska, murriga, ekiga toner. Karaktär och tanniner före sötma och hög alkoholhalt. Österrike är ett land som jag gillar, de har många bra, otippade röda viner.

Har du smakat några andra så kallade kändisviner och i så fall vilket är din favorit?

– Petters. P.Lex Barolo och P.Lex Vin pour la Table är mina favoriter.

Vad har du för planer för framtiden när det gäller dina viner?

– Jag vill smaka mer och hitta det där vinet med stort mmmmm. Det vin vi alla letar efter.

 

Psst..Följ med på en weekendresa till Champagne den 19-22 oktober och lär känna en av världens mest spektakulära och uppskattade vinregioner.

Champagneresa med Allt om Vin