Tid för buffé

Livet är fullt av tillfällen värda att fira: födelsedagar, studentexamen eller konfirmationen. Buffé är perfekt för många gäster och avslappnad stämning. Varsågod en vacker buffé med härliga smaker.

Jag inbillar mig att buffé är en typisk nordisk företeelse. I vart fall finns det en tradition sedan hundratals år tillbaka med sillbord som i bästa fall bestod av sill, bröd och smör.
När jag växte upp i en småstad långt från Stockholm existerade inte begreppet buffé.
Det var en storstadsföreteelse. Vi sa smörgåsbord, och det åt man till jul och midsommar.

På landet växte mattraditionerna upp i takt med att tv-tittandet blev allt mer omfattande. Att sitta framför tv:n och äta blev alltmer vanligt. Och här skapades faktiskt något som man skulle kunna kalla för ”tv-buffé”. Den bestod oftast av småplock och varma smörgåsar.
Och lördagar var den stora buffédagen. Jag har bara ljusa minnen från barndomens tv-ätande, men har numera en helt annan uppfattning av vad en buffé kan vara.
Det är alltid en utmaning en buffé. Det är ju många smaker och åldrar som ska tillfredsställas. Jag satsar helst på säkra kort och smaker som alla känner igen och gillar. Det brukar helt enkelt inte vara läge för konstigheter.

 

5 saker du kan göra före festen

  1. Planera. En fest för många gäster kräver noggrann planering. Givetvis är maten det väsentliga, men vad som nästan är lika viktigt är att värden eller värdinnan inte är sönderstressad vid festtillfället utan också har möjlighet att umgås med gästerna.
  2. Förbered. Börja med att läsa igenom recepten noga. Vad kan förberedas och hur lång tid i förväg kan man göra det. Kan något frysas, ska något marineras i god tid, kan man göra vissa moment av ett recept dagen före för att spara tid?
  3. Förvaring. Och hur mycket utrymme har jag till förvaring, en kylskåpsrensning av flaskor och burkar kan kanske vara på sin plats. Kanske måste jag ”hyra in mig” i grannens kylskåp också för att det hela ska fungera smidigt.
  4. Skriv listor. Det är alltid bra att skriva listor så att man tydligt kan överblicka vad man ska göra dag för dag. Dela upp inköpslista som är uppdelad på olika inköpsdagar. Man kan till exempel köpa konserver och torrvaror långt i förväg, medan grönsaker till sallader och garnering bör köpas så sent som möjligt. Glöm inte att köpa folie, plastpåsar och förvaringsburkar.
  5. Överblick. Om du skriver ner allt i god tid får du bättre överblick och kontroll över situationen vilket reducerar en del av stressen.

 

NUVARANDE Tid för buffé
NÄSTA Fräscht med kalla soppor