Martin Jörgensen är sommelieren som kombinerar vinerna med choklad.

Efter att ha utbildat sig till vinkypare och sedan jobbat inom restaurangbranschen under 15 år så har Martin Jörgensen hittat en ny passion – choklad. Och det är bästa är att kombinera den med vin…

– Den är smaksatt med vild-peppar – den är fantastisk i smaken, säger Martin och bjuder på ett smakprov.


Den mörka chokladen
fyller munnen med sin sötbittra, mjuka konsistens och pepparn drar energiska stråk i allt det söta. Det smakar väldigt gott!

– Den här chokladen görs på kakao från Madagaskar, producenten heter Åkesson! Ägaren är svenskättad och har bland annat kakao och peppar på sitt plantage – det är en perfekt kombination.

Producenten Åkesson är en av de senaste inom kvalitetschokladnischen i Sverige, andra märken inom samma segment är till exempel Michel Cluziel, Amedei och Amano. Chokladen är väsentligt dyrare än de som vi vanligen köper och tanken är att man ska njuta den något stillsammare än den vanliga chokladkakan. Om man kan!

– Åkesson gör idag tre chokladtyper, alla med kakao från Madagaskar, men i höst kommer ytterligare sex varianter, då med kakao från Brasilien och Bali, berättar Martin Jörgensen.

Han berättar att han först träffade på Bertil Åkesson, som leder företaget, på en mässa och då trodde att det var den svenske vinproducenten med samma namn som slagit sig på chokladtillverkning. Nu säljer Martin Jörgensen chokladen via sin nätbutik tillsammans med andra smakfulla produkter.

Vad ska man dricka till den här chokladen?

– Många anser ju att rött vin är det bästa till mörk choklad och jag tycker att man kan testa med en amarone, den vintypen fungerar oftast bra. Själv skulle jag nog faktiskt föreslå en kopp kaffe med varm mjölk, det är en fantastisk kombination.

Efter att ha bjudit på den mörka pepparchokladen från Madagaskar öppnar Martin en amerikansk choklad av märket Askinosie. Den är vit och har pistagenötter i sig och skillnaden är stor, här är det sötma i full blom som gäller och nötterna ger en fräsch kontrast i smaken.

– Askinosie drivs av en amerikansk advokat och han köper kakaon från Ecuador. Just den här chokladen består av kakaosmör och getmjölk och det är en av få vita choklader som kommer från en och samma plantage.


Och vad dricker man till den?

– Här skulle jag välja ett sött, vitt vin, kanske en sauternes eller en tysk motsvarighet. Det söta i chokladen funkar jättebra med det söta vinet. Men framförallt tycker jag man ska testa olika varianter för att se vad man själv gillar, det är ju olika.

Chokladen från Åkesson och Askinosie säljs bland annat på NK och Pralinhuset i Stockholm och även på sajten godasaker.se.

NUVARANDE Testa vin och choklad
NÄSTA Ljuvligt bullkalas