Testa nya ISO-dieten en vecka

Du får äta mycket, bli mätt och ändå tappa i vikt! Så fungerar nya ISO-dieten

Här är meny för en hel vecka:

Måndag

Frukost: 2 ägg, 50 g hårdost (max 10 % fett), 250 g bär eller frukt.
Lunch – Kycklingsallad

  • 200 g färdig kyckling
  • 150 g kokt potatis
  • 1 stor tomat
  • 20 g purjolök
  • 4 rädisor
  • Lite kapris
  • 2 msk vinäger
  • 1 msk olivolja,
  • Salt & peppar
  • Några ärtskott

Så gör du: Blanda grönsaker med kycklingen. Blanda vinäger, olivolja och salt och peppar. Häll över salladen. Garnera med ärtskotten.

Mellanmål: 1/2 frukt, 125 g keso.

Middag – Pannbiff

  • 200 g nötfärs
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 20 g sallad
  • 80 g majskorn
  • 100 g tomat

Så gör du: Blanda nötfärs (10 % fett), salt och  peppar. Pressa i vitlök. Forma till biffar. Stek. Ät med sallad, majs och tomat.

TISDAG

Frukost: 2,5 deciliter osötad lättyoghurt, 1,5 deciliter lättkesella, 150 g bär, 20 g nötter. Blanda kesella och yoghurt, toppa med frukt och nötter.
Lunch – Tonfisksallad

  • 150 g tonfisk
  • 100 g sojabönor
  • 100 g majskorn
  • 60 g avokado
  • Vinäger
  • Örtsalt, svartpeppar

Så gör du: Lägg upp tonfisk, kokta sojabönor, majs och avokado. Krydda med salt, peppar och vinäger.

Mellanmål: 50 gram färska fikon, 40 gram hårdost (<10 % fett), 2 dl jordgubbar.

Middag – Regnbåge med sallad

  • 200 g regnbågslax
  • 125 g äpple
  • 70 g tomat
  • 50 g spenat
  • 40 g sallad
  • 1 msk vinäger
  • salt och peppar
  • ev örtkryddor

Så gör du: Lägg fisken på plåt, strö ev över örter. Tilllaga i ugn på 100 grader i 45–50 min. Hacka och blanda salladen. Häll över vinäger, salt & peppar.
 

ONSDAG

Frukost: Gör gröt på 40 g havregryn, tillsätt 35 g hela linfrön mot slutet, toppa med ett par matskedar bär. Servera med 2 dl minimjölk och 2 kokta ägg.
Lunch – Fruktsallad med keso

  • 250 g frukt
  • 10 g hasselnötter
  • 2,5 dl keso
  • 1 dl lättkesella

Så gör du: Blanda skuren frukt. Strö över krossade nötter. Servera med Keso och lättkesella blandat.
Mellanmål: 100 g keso (1 dl), 5 g mandel (5 st), 65 g äpple, kanel.

Middag – Fisksoppa

  • 125 g lax
  • 125 g torsk el sej
  • 70 g morot
  • 50 g potatis
  • 100 g gul lök
  • fisk-/grönsaksfond  
  • en nypa persilja
  • 1–2 vitlöksklyftor
  • torkad basilika

Så gör du: Dela morot, potatis och lök. Täck med vatten och koka med fond tills potatisen börjat mjukna. Tillsätt persilja och fiskbitar. Sjud 5–6 min. Tillsätt pressad vitlök, basilika.

TORSDAG

Frukost: Omelett på 2 ägg + 2 äggvitor, stek i lite olivolja. 100 g tomat + 200 g jordgubbar.
Lunch – Kokt lax med bönröra

  • 120 g lax
  • 400 g tomatkross
  • 150 g bondbönor
  • 2 vitlöksklyftor
  • Chili, persilja

Så gör du: Sjud laxen.Värm tomatkrossen, tillsätt kokta bondbönor, vitlök, kryddor.

Mellanmål: 40 g hårdost (<10 % fett), 30 g paprika, 5 g valnötter, 1/2 frukt.

Middag – Potatisomelett

  • 70 g potatis (kokt)
  • Purjolök
  • 2 ägg & 3 äggvitor
  • 1 dl minimjölk
  • 30 g riven hårdost
  • Salt & peppar
  • Persilja

Så gör du: Blanda ägg, äggvitor mjölk och ost (<10 % fett). Salta och peppra. h Häll i ugnspanna, med potatis och purjo. Grädda i 100-150, tills ytan stelnat. Servera med grönsallad.

FREDAG

Frukost: Omelett på 2 ägg +2 äggvitor, stek i olivolja. 1 tomat + jordgubbar.
Lunch – Strömming i folie

  • 180 g strömming
  • 70 g morot
  • 150 g kokt potatis
  • Dill samt persilja
  • 70 g röd eller gul lök
  • Salt
  • Svartpeppar

Så gör du: Skär morot & potatis. Lägg på folie – lägg fisken på. Krydda. Lägg skuren lök på. Vik till ett paket. Grädda i ugn på 200 i
ca 20 minuter.

Mellanmål: 100 g keso (1 dl), 5 g mandel (5 st) 65 g äpple, kanel.

Middag – musslor m nötter/ost

  • 500 g musslor
  • grönsaks-/fiskfond
  • Ett fång persilja
  • 1 msk paprikapulver
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2–3 msk vinäger
  • 2 tsk torkad basilika
  • 45 g hårdost
  • 15 nötter

Så gör du: Tvätta musslorna. Kolla att de är fräscha. Koka rikligt med vatten. Tillsätt fond, kryddor och vinäger. Koka musslorna tills de öppnat sig. Ät med nötter & ost (<10 % fett).

LÖRDAG

Frukost: 2,5 dl keso, 1 frukt.
Lunch – Kycklingsoppa

  • 160 g kycklingfilé 
  • 40 g glasnudlar  
  • 70 g färsk svamp
  • 90 g hackad tomat
  • 40 g skivad purjo
  • Grönsaksfond
  • Lite chili & ingefära
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 tsk olivolja

Så gör du: Skär kyckling och täck med vatten i gyta. Koka i 5 min. Lägg i nudlar – koka i 10 min. Tillsätt svamp, tomat, purjo och fond. Koka c a 5 min. Lägg i kryddor, olja & pressad vitlök.

Mellanmål: 50 g färska fikon, 40 g hårdost (<10 % fett), 2 dl jordgubbar.

Middag – Potatissallad & rostbiff

  • 150 g rostbiff
  • 70 g potatis (kokt)
  • 10 körsbärstomater
  • 1 näve rucola
  • 2 tsk olivolja
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 tsk vinäger
  • Salt & peppar

Så gör du: Hacka rostbiff, lök potatis, och halvera tomaterna, skölj rucolan och blanda allt. Blanda dressing på olja, senap, vinäger, salt och peppar.

SÖNDAG

Frukost: Gör gröt på 40 g havregryn, tillsätt 35 g linfrön, toppa med ett par msk bär. Ät med 2 dl minimjölk och 2 kokta ägg.
Lunch – Rostbiff med bönsallad

  • 100 g rostbiff
  • 100 g kikärtor
  • 50 g svarta bönor
  • 400 g oliver
  • 1 stor tomat
  • 1 vitlöksklyfta
  • Lime
  • Svartpeppar & salt

Så gör du: Blanda kokade kikärtor, bönor, oliver, hackad tomat och vitlök. Smaksätt med lime, peppar & salt. Servera med rostbiff i skivor.

Mellanmål: 50 g lättkesella, 65 g bär, 1 ägg.

Middag – Oxfilé

  • 100 g potatis
  • 150 g oxfilé
  • 70 g sparris
  • 70 g haricots verts
  • 2 tsk olivolja
  • 1 msk vinäger
  • Salt & peppar

Så gör du: Koka potatis. Stek oxfile ihop med sparris och haricots verts.Servera med dressing på olivolja, vinäger, salt & peppar.

 

Läs mer om ISO på expertens egen blogg här

ISO funkar så här

  • En genomsnittlig svensk får 50 procent av sitt dagliga energiintag – kalorier – från kolhydrater, 35 procent från fett och15 procent från protein.
  • Isodieten innebär att man ska få lika mycket energi från vardera näringsämne, en tredjedel: kolhydrater, fett och protein.
  • För de flesta innebär det alltså att man ökar det dagliga intaget av protein, minskar mängden kolhydrater och håller mängden fett på ungefär samma nivå.
  • Iso-dieten innebär ett intag av 1 600 kilokalorier om dagen. De flesta av oss äter 2 800 kilokalorier eller mer om dagen. De flesta går ned ett kilo i veckan med metoden.