4 tips på riktigt bra cider, från Frankrike.

I Frankrike skojar man inte om begreppet cider – det är ett strikt regelverk som styr hur cidern ska tillverkas och vad som får ingå. Och strikt betyder ofta enkelt, det är äpple och päron som gäller, inget annat.

Cider är en stor matdryck i Frankrike, i synnerhet till pannkaksvarianterna galette och crèpe och framförallt i Normandie och Bretagne. Och det är inte så konstigt, den torra cidern är toppen som matdryck och passar utmärkt till lite lättare kyckling- och fiskrätter. Testa de här 4 och hitta din favorit!

 

Sidre Brut (1866) 7 %, 75 cl, 99 kronor
Priset är så klart avskräckande men tänk på det som ett vin. Ett bra vin. Riktigt torr och karaktärstark cider som kan få ciderhataren att börja älska. Till kyckling- eller fiskrätter, till fördrink eller törstsläckare.


Cidraie Cidre Blond
(1806) 4 %, 33 cl, 20,50 kronor
Söt men inte för söt. Torr men inte för torr. Halvtorr helt enkelt med finess och smakrikedom trots sin flörtiga ton. Under parasollen eller till pannkakorna med skinka.


Boulard Cidre de Normandie Brut (1848) 4,5 %, 75 cl, 47 kronor
Riktig äpplekaraktär med storhet i både doft och smak. Perfekt som balkongnjutning eller till en lättare sallad.

Sidre Doux (1811) 3 %, 75 cl, 99 kronor
Riktigt söt cider med blommiga dofter och smaker. Kanske för söt för vissa men en riktigt bra smakpalett som dessertdryck. Stor peng men garanterat en succé.

NUVARANDE Testa en fransk cider
NÄSTA Här är de perfekta sommarpresenterna