Test: Vegetariska halvfabrikat – vad innehåller de egentligen?

Nu kommer det många vegetariska helfabrikat som alternativ till korv och köttbullar. Allt om Mat har tittat närmare på sex av produkterna från välkända varumärke. 

Att äta mer vegetariskt i form av baljväxter, rotfrukter och kål, gärna ekologiskt odlade i Sverige, är utan tvivel ett bra miljöval. Vegetariska helfabrikat baserade på importerade, konventionellt odlade råvaror är däremot inte alltid ett lika självklart miljöval…

Mer miljövänligt – eller?

I marknadsföringen påstås vegetariska helfabrikat vara mer klimat- och miljövänliga än motsvarande animaliska produkter och sägs ibland rent av vara ett sätt att rädda planeten. Men stämmer det?

Det är inte helt lätt att svara på. För den som tycker att det från miljösynpunkt är viktigt med ekologiska och svenska råvaror så är utbudet mycket litet. Ingen av produkterna i vår jämförelse var ekologisk, alla bygger till stor del på importerade råvaror och i flera fall sker tillverkningen i andra länder.

Vi vet att odling av baljväxter, ärter och bönor, generellt är mer resurssnålt och klimatvänligt än uppfödning av kött, men olika odlingssätt, transport, förädling och tillagning påverkar och det är svårt att veta hur det slutliga ”miljö-betyget” egentligen ser ut.

Sojaprodukter är inte ekologiska

Flera av produkterna baseras på soja som är rikt på protein och kan användas till en rad olika produkter.

soy-beans_edamame

Sojaprodukterna i vår jämförelse är GMO-fria, men inte ekologiska. Odlingen av konventionell soja kritiseras ofta från miljösynpunkt, främst för kraftig användning av bekämpningsmedel och att den odlas i stora monokulturer, ibland på bekostnad av värdefull natur.

Det är en kritik som ofta drabbar sojan som djurfoder, men den gäller i lika hög grad sojan för humankonsumtion. För att omvandla sojabönan till sojaprotein krävs dessutom en omfattande industriell process lik margarintillverkning, och det finns olika åsikter bland forskarna om hur stor klimatpåverkan denna process har.

Quorn hamnar ”i nivå med kyckling”

Quorn tillverkas av svampproteinet mycoprotein, som jäses i ståltankar och matas med glukos från spannmål samt vitaminer och mineraler. Klimatpåverkan har i tidigare livscykelanalyser ansetts hamna i nivå med kyckling, eftersom svampen äter samma mat som kyckling. Det är oklart hur den övriga miljöpåverkan ser ut.

Kostnad – dyrare än animaliskt protein

Trots deras påstådda resurssnålhet är förvånansvärt många av produkterna rejält mycket dyrare än de animaliska motsvarigheterna.

Eftersom dessa produkter framför allt marknadsförs som vegetariska alternativ till animaliskt protein har vi också jämfört priset per kilo protein.

Priset varierar då från:

  • Hälsans köks veganbullar på 716 kr/kg protein
  •  Findus falafel på 1 138 kr/kg protein.
  • Sojaprodukterna tzay och oumph! låg båda över 1000 kr/kg protein.
  • Jämfört med ekologisk nötfärs och färdiga köttbullar hade alla de vegetariska produkterna högre proteinkostnad.

Skillnaden i pris blir ännu större när vi jämför med bönor och kyckling.

Proteinkostnaden sjönk dramatiskt till 364 kr/kg protein för de torkade vita bönorna från Saltå Kvarn och 553 kr/kg för de färdigkokta svarta bönorna från Zeta.

Vi blev förvånade över att kycklingfilén från Kronfågel visade sig ha det näst lägsta kilopriset gällande protein, bara fyra kronor mer än de torkade vita bönorna, 368 kr/kg protein. Och då valde vi ändå inte den billigaste importkycklingen.

Överraskande mycket tillsatser

Vissa av produkterna innehåller överraskande mycket tillsatser, som veganbullarna från Hälsans kök och quorn.  Oumph! har däremot den kortaste innehållsförteckningen – vatten, sojaprotein och salt.

Det finns många skäl att välja vegetariskt, men det vegetariska valet innebär inte med automatik en frisedel från att vara en aktiv konsument. För den som tycker att miljö, svenskt ursprung, korta transporter, få tillsatser och mindre processad mat är viktigt finns det all anledning att granska även de vegetariska livsmedlen.

Trots produkternas påstådda miljövänlighet ställs det i princip inga miljömässiga krav på odlingen och produktionen. De sojabaserade produkterna har visserligen krav på GMO-fri soja, men det är svensk standard även för soja i djurfoder.

Atria som äger Tzay köper dessutom sojacertifikat från RTRS (Round Table Responsible Soy), eftersom Atria anser att det är ett sätt att främja mer hållbar soja. (Certifieringen är dock ifrågasatt av en del miljöorganisationer.)

Text: Ann Helen Meyer von Bremen

 

Hälsans kök

Veganbullar_webb

Produkt: Veganbullar Frysta 300 g

Innehåller: Rehydrerat sojaprotein (47 %), vatten, rehydrerat veteprotein (14 %), vege-tabilisk olja (solros, raps i varierande proportion), stärkelse (metylcellulosa, karragenan, guarkärnmjöl), salt, lökpulver, proteinhydro-lysat (vete), maltextrakt, jästextrakt, rödbetspulver, vitlökspulver, kryddor, aromer, maltodextrin

Proteinhalt: 19 %

Kalorier per 100 gram: 168 kcal

Pris/kg: 136 kr

Pris per kg protein: 716 kr

Quorn

quorn_webb

Produkt: Quorn Färs Fryst 300 g.

Innehåller: Mykoprotein (svampprotein, 95 %),
rehydrerad äggvita från frigående höns, -karamelliserat socker, stabiliseringsmedel: kalciumklorid, kalciumacetat; glutenfritt -rostat kornmaltextrakt

Proteinhalt: 14,5 %

Kalorier per 100 gram: 105 kcal

Pris/kg: 126 kr

Pris per kg protein: 869 kr

Findus

Findus-falafel_webb

Produkt: Falafel Frysta 450 g

Innehåller: Kokta kikärter (61 %), lök (19 %), mannagryn (av vete), rapsolja, persilja (6 %), vitlök (2 %), bakpulver (E450, E500, stärkelse), salt, spiskummin, stabiliseringsmedel (E461) och kryddextrakt (bl a selleri, cayenne-peppar)

Proteinhalt: 8 %

Kalorier per 100 gram: 252 kcal

Pris/kg: 91 kr

Pris per kg protein: 1 138 kr

Oumph!

oumph_webb

Produkt: Pure Stripe Vegetarisk Frysta 280 g

Innehåller: Vatten (23 %), sojaproteinkoncentrat, salt

Proteinhalt: 17 %

Kalorier per 100 gram: 82 kcal

Pris/kg: 189 kr

Pris per kg protein: 1 112 kr

Tzay

tzay_webb

Produkt: Sojastrimlor Frysta 250 g

Innehåller: Vatten, sojaproteinpulver, sojabönmjöl, sojabönolja, potatismjöl, salt,
svartpepparextrakt, majsmjöl

Proteinhalt: 18 %

Kalorier per 100 gram: 202 kcal

Pris/kg: 184 kronor

Pris per kg protein: 1 022 kr

Anamma

Anamma_webb

Produkt: Vegobullar Frysta 300 g

Innehåller: Sojaprotein, rapsolja, lök, äppel-extrakt, stabiliseringsmedel (metylcellulosa), salt (1 %), naturlig arom, kryddor

Proteinhalt: 14 %

Kalorier per 100 gram: 156 kcal

Pris/kg: 103 kronor

Pris per kg protein: 736 kr

Företagen bakom varumärkena

Bakom flera av varumärkena finns ett antal stora livsmedelsföretag. Brittiska Premier Foods äger Quorn, Anamma ingår tillsammans med en rad andra kända varumärken som Kalles Kaviar, Felix och Abba i norska Orkla, finska Atria äger Tzay, Nestlé äger Hälsans Kök, Findus ägs av det internationella risk-kapitalbolaget Nomad Foods, och så vidare.

 

Ps. Enkel guide till hur du äter mer vegetariskt!