Bäst i test: Färdigkokt julskinka – här är årets godaste

Färdigkokt julskinka är en storsäljare, i dags säljs mer färdigkokt än okokt skinka till jul. Allt om Mat har testat 12 av de populäraste. I listan nedan ser du vilka som är bäst och vilka som fick lägre betyg. Vill du hellre koka själv finner du recept längst ner i artikeln.

Test av färdigkokt julskinka 2016

Här hittar du goda griljeringar till din färdigkokta julskinka.

Bäst i test – FEM GAFFLAR!

scan_rapsgris
Scan, Färdigkokt julskinka av rapsgris
Ca-pris/kg: 129 kr
Ursprung: Sverige
Omdöme: Kompakt och snygg skinka med jämn färg. Köttet är mört och saftigt med en god, naturlig skinksmak.

halsingestintan

Hälsingestintan, Gårdsmärkt, kokt julskinka
Ca-pris/kg: 149 kr
Ursprung: Sverige
Omdöme: Ljust kött med mörkare kärna. Mild, lätt syrlig smak med lagom sälta. Kort och lagom torr konsistens.

 

FYRA GAFFLAR

coop_anglamark

Coop, Änglamark. Ekologisk, kokt julskinka
Ca-pris/kg: 169 kr
Ursprung: Sverige
Märkning: EU-ekologisk, spårbart ekologiskt griskött
Omdöme: En fetare skinka, ­köttet är mycket mört, på ­gränsen till smuligt. Det har en mild och fin smak, lagom salt.

svea_lantkott

Svea Lantkött/Lidl, Eko Julskinka, färdigkokt med svål
Ca-pris/kg: 154 kr
Ursprung: Sverige
Märkning: EU-ekologisk
Omdöme: Frisk doft, fin och lagom mjuk konsi-stens. Balanserad smak med lagom sälta. God.

TRE GAFFLAR

garant_julskinka

Garant, Kokt julskinka med svål
Ca-pris/kg: 70 kr
Ursprung: Sverige
Omdöme: Ljusrosa, fin smak av fläskkött, lagom salt. Aningen torr, lite seg.

coop_julskinka

Coop, Färdigkokt julskinka, benfri utan svål
Ca-pris/kg: 70 kr
Ursprung: Sverige
Omdöme: Mager med jämn och fin färg. Fast och lagom torr konsistens men smakar för mycket salt.

TVÅ GAFFLAR

ica_selection

ICA Selection, Färdigkokt julskinka av frilandsgris
Ca-pris/kg: 99 kr
Ursprung: Sverige
Omdöme: Ojämn färg, ­köttet har stora porer, mycket ­hinnor och små blodfläckar. ­Lagom salt, men konsistensen är för fast och seg.

scan

Scan, Färdigkokt julskinka, buljong- och nätfri
Ca-pris/kg: 109 kr
Ursprung: Sverige
Omdöme: Ojämn färg med små blodfläckar. Det sipprar fram vätska när man skär. För salt, smakar okokt fläskkött. Metallisk bismak.

nybergs_deli
Nybergs deli, Färdigkokt julskinka
Ca-pris/kg: 60 kr
Ursprung: Sverige
Omdöme: Neutral smak, svag sälta, aningen syrlig. Små blodfläckar i köttet, skinkans centrum är fastare och ljusrosa, som om den var okokt.

ica_julskinka_kokt

ICA, Färdigkokt julskinka
Ca-pris/kg: 89 kr
Ursprung: Sverige
Omdöme: Mycket mager skinka.
Torr med för mycket tuggmotstånd. Doft av rått fläskkött.

city_gross
Citygross, Färdigkokt julskinka
Ca-pris/kg: 75 kr
Ursprung: Sverige
Omdöme: Doft av okokt fläskkött. Skinkan är lagom salt men smaken är menlös med en söt eftersmak. Det sipprar ut vätska när man skär i skinkan.

EN GAFFEL

smalandskott_skinka
Smålandskött/Ugglarp Kokt julskinka utan svål
Ca pris/kg: 80 kr
Ursprung: Sverige
Omdöme: Det sipprar ut vätska när man skär i skinkan. Skivorna är blöta och geléaktiga. Metallisk doft, för salt smak och bismak av burkskinka.

Så tillverkas färdigkokt julskinka

Tillverkarna kokar varje skinka i dess förpackning. Innan dess har skinkorna behandlats med en lösning av salt, socker och konserveringsmedel, en så kallad rimningslag som sprutas in i köttet med små nålar. Därefter får skinkorna ligga några dagar innan de vakuumförpackas och kokas i ångskåp till en bestämd innertemperatur. Av flera tillverkare får vi veta att innertemperaturerna oftast ligger mellan 68 och 70 grader men att det varierar mellan olika företag. Det är inte bara innertemperaturen utan även sammansättningen på rimningslagen och kokmetoden som påverkar hur saftig julskinkan blir. Om det till exempel är för hög temperatur på ångan går tillagningen snabbare. Då blir skinkan torrare och det blir mer köttspad kvar i påsen.

Hållbarhet på färdigkokt julskinka

Den kokta skinkan är tillagad i sin täta förpackning, vilket gör att den har en relativt lång hållbarhet i kylen (kolla bäst-före-datum). Är förpackningen bruten är hållbarheten bara cirka tre dagar.

Julskinkans historia

Först i slutet av 1800-talet kom skinkan in på julbordet hos de mer välbärgade medborgarna i Sverige. Förr saltade man köttet hårt, eller torkade det, för att det inte skulle ruttna. Julgrisen slaktades vid Lucia, och då behövdes inte lika mycket salt eftersom köttet skulle ätas drygt en vecka senare. Från medeltiden hade vi traditionen att vänta med skinkan till juldagen. På julafton åt man lutfisk. Det var den sista dagen i den fasta som föregick julen, och under den fick man inte äta kött.

Krydda din julskinka!

I klassiska recept på kokt julskinka står det ofta att man ska ta vitpeppar, kryddpeppar och lagerblad i kokspadet. Ingen av skinkorna som vi testar listar några kryddor, förutom socker och salt, i innehållsdeklarationerna. För att få mer julsmak kan skinkan dekoreras med krydd-nejlikor.

Köp inte grisen i säcken!

I dag säljs det mer kokt än okokt julskinka i butikerna. Och det är såklart bekvämt att bara behöva dra av plastpåsen och nätet, pensla på griljeringen och låta skinkan få lite färg i ugnen. För att  ta reda på de färdigkokta julskinkornas kvalitet har en grupp ur Allt om Mat:s redaktion blindtestat tolv populära sorter.

Det skvätter om köttspad och fett när vi drar bort plasten och näten. Det är läge för ett rejält förkläde om man vill skydda julstassen. Vi noterar att det är olika mängd vätska i påsarna; mängden spad står även i innehållsdeklarationen.

Testets två ekologiska skinkor uppskattas varför de får varsin fyra på den femgradiga skalan. -De är märkta med ett grönt löv, som är symbolen för EU:s ekologiska märkning. Den certifieringen tillåter natriumnitrit (E 250), som är ett konserveringsmedel som ofta används i charkuteriprodukter. Det bidrar även till skinkans rosa färg. En Kravmärkt skinka får inte innehålla natriumnitrit. Nitrit förhindrar att den farliga bakterien Clostridium botulinum växer till.

Samtliga skinkor som testas har en blågul märkning som anger att köttet kommer från grisar som fötts upp i Sverige. På två påsar står också vilken gård grisen är uppfödd på. Varje förpackning är märkt med en kod som visar vilket slakteri skinkan kommer från. De tydliga märkningarna speglar att köttets ursprung är en viktig detalj.

Scans kokta skinka av rapsgris och Hälsingestintans gårdsmärkta får högsta betyg. Båda är saftiga, har en fin ljusrosa färg och smakar som en riktigt god skinka ska göra. Några skinkor gillas inte alls av provsmakarna, och det beror oftast på konsistensen. När den är blöt och geléaktig och det pressas vätska ur köttet när man skär skivor blir det ett lågt betyg.

Text Anna K Sjögren

skinkbild_per_ranung

Hemkokt julskinka

Förr var det vanligt att julskinkorna blev kokade så länge att köttet blev torrt och på gränsen till att falla sönder när man sedan skulle skära upp julskinkan. Med ny kunskap och svensk skinka blir en hemkokt julskinka både saftig och god – och doppaspadet får man på köpet!

Det här behövs till 1 skinka:

1 skinka, rimmad, med svål
2 lagerblad
10 vitpepparkorn
10 kryddpepparkorn
1 timjankvist

Gör så här:

  1. Spola skinkan under rinnande kallt vatten.
  2. Lägg den med svålen upp i en rymlig gryta. Skär ett kryss i svålen och sätt i en köttermometer.
  3. Häll på kallt vatten så att det täcker skinkan. Koka upp och skumma bort skummet som flyter upp.
  4. Sänk värmen så mycket att det hela bara kokar nätt och jämnt. Tillsätt kryddorna och lägg på lock och passa noga att det inte börjar koka livligt. Räkna med en knapp timmes koktid per kilo som skinkan väger och håll ett öga på termometern.
  5. Ta upp skinkan ur spadet när termometern visar på 70°. Ta av ev nät och dra av svålen (om du inte tänker göra en diamantgriljering för då snittar du i stället svålen fint rutig medan den är varm). Sila och kyl kokspadet, det blir basen till doppet i grytan.

 

Tips! Griljera julskinka med panko: