Test: fiskpinnar – här är hela listan och bäst i test!

Ett paket fiskpinnar i frysen kan vara många familjers räddare i nöden men de är också ett bra sätt att få barn att äta fisk. Allt om Mat har testat nio olika fabrikat och här finns både fina fiskar och rena bottennapp. Testet kommer en bit ner!

test_fiskpinnar

Fiskpinnar är något av det mest lättlagade som finns. Från frysen till tallriken tar det ungefär tio minuter, oavsett om man steker dem på spisen eller lägger dem på en plåt och skjutsar in i ugnen. Vi rekommenderar tillagning i ugn när det är flera som ska äta.

Fiskpinnar är bra mat

Näringsmässigt sett är fiskpinnar bra mat, om nu någon tänkte något annat. De består av mager fisk, som till exempel torsk och alaska pollock, och innehåller ca 10 procent fett. Det är bara hälften så mycket som falukorv. Två av dem som vi testar är till och med märkta med det gröna nyckelhålet som är Livsmedelsverkets symbol för hälsosamma alternativ. Numera finns det inte heller någon chans för tillverkarna att gömma en liten strimla av den dyrbara fiskråvaran i ett tjockt lager av billig panering. Det krävs nämligen tydliga upplysningar på förpackningen om hur stor andel fisk det är för att man inte ska få en överraskning när man sätter kniven i fiskpinnen. Fiskprocenten på dem som vi testar ligger mellan 60 och 66 procent, resten är panering.

Tre fabrikat får högsta betyg

Tre av fiskpinnarna som vi testar får högsta betyg. Det är Findus torskpinnar, Garant och de långa, trekantiga fiskpinnarna med varumärket Hot Cod. Gemensamt för vinnarna är att de har ett vitt och saftigt fiskkött, är lagom salta och har en frasig panering som varken spricker eller blir blöt och seg vid tillagningen.

Fiskpinnarna som säljs under Coops eget varumärke har den största andelen fisk, 66 procent. Trots det får de lägsta betyg, eftersom de består av malet fiskkött som ser grått och trist ut och som har en neutral och menlös smak. Paneringen är seg och lossnar lätt och blottar det pressade fiskköttet; det ser osmakligt ut. Ungefär samma upplevelse får vi av märket Ocean Sea, som är testets billigaste. Kilopriset är 24 kronor, och varje pinne kostar drygt 60 öre. Priset på fiskpinnarna ligger annars runt en krona per styck eller runt 40 kronor per kilo; det är med andra ord prisvärd mat. Dyrast är Hot Cod, som är en av smakpanelens tre favoriter. Den är mer än dubbelt så stor och ungefär dubbelt så dyr som de övriga.

MSC-märkta fiskpinnar

Miljömässigt sett är fiskpinnar ett bra val förutsatt att man köper miljömärkta varianter, och sådana finns det gott om. Alla som ingår i testet är märkta med MSC, som är en oberoende märkning. Den visar att fisken kommer från hållbara bestånd, som inte riskerar att bli utfiskade. På förpackningarna får man även upplysning om vilka hav som fisken kommer från.

Fiskpinnar gillar inte mikro!

Ingen av tillverkarna rekommenderar tillagning i mikro, eftersom paneringen blir mjuk och det tar längre tid där än i vanlig ugn eller stekpanna.

Glutenfri panering?

Flera av fiskpinnarna är täckta med glutenfri panering som innehåller mjöl av ris, potatis eller majs istället för vete.

Historia

Fiskpinnar, fish sticks, var redan en succé i USA när Findus år 1956 startade sin tillverkning i Sverige. Sedan dess har vi ätit drygt 2 miljarder fiskpinnar i Sverige.

Text av Anna K Sjögren

Test fiskpinnar – här är hela listan!

5 gafflar

Test fiskpinnar: Findus originalet, fem gafflar.
Test fiskpinnar: Findus originalet, 5 gafflar.

Findus, torskfiskpinnar
Antal/vikt: 16 st/400 g
Cirkapris: 24 kr
Pris/st: 1,50 kr Pris/kg: 59 kr
Andel fisk: 61 %
Omdöme: Vitt, helt fiskkött under paneringen som smakar färskt och gott. Gyllenbrun panering med frasig konsistens.

Garants fikspinnar, fem gafflar.
Test fiskpinnar: Garants fiskpinnar, 5 gafflar.

Garant, fiskpinnar
Antal/vikt: 16 st/400 g
Cirkapris: 18 kr Pris/st: 1,10 kr Pris/kg: 45 kr
Andel fisk: 61 %
Omdöme: Frasig panering, trevligt tuggmotstånd. Fisken har en fin och frisk smak.

Test fiskpinnar: Kapten Schnell's Hot cod, fem gafflar.
Test fiskpinnar: Kapten Schnell’s Hot cod, 5 gafflar.

Kapten Schnell’s Hot cod, glutenfri, nyckelhålsmärkt
Antal/vikt: 9 st/540 g
Cirkapris: 50 kr Pris/st: 5,60 kr Pris/kg: 93 kr
Andel fisk: 63 %
Omdöme: Längre, trekantig fiskpinne med frasig och gyllengul panering. Vitt, helt fiskkött med frisk och god smak.

4 gafflar

Test fiskpinnar: Ica fiskpinnar, fyra gafflar.
Test fiskpinnar: Icas fiskpinnar, 4 gafflar.

Ica, fiskpinnar
Antal/vikt: 30 st/750 g
Cirkapris: 31 kr Pris/st: 1 kr Pris/kg: 41 kr
Andel fisk: 65 %
Omdöme: Vitt och välsmakande fiskkött under den ljusgula, frasiga paneringen

Test fiskpinnar: Findus fiskpinnar, fyra gafflar.
Test fiskpinnar: Findus fiskpinnar, 4 gafflar.

Findus fiskpinnar
Antal/vikt: 30 st/750 g
Cirkapris: 36 kr Pris/st: 1,20 kr Pris/kg: 48 kr
Andel fisk: 61 %
Omdöme: En standardfiskpinne med pressat fiskkött men med en god och fräsch fisksmak. Den avger lite vätska under tillagningen i ugnen och blir lite blöt.

2 gafflar

Test fiskpinnar: Coop Xtra, två gafflar.
Test fiskpinnar: Coop Xtra, 2 gafflar.

Coop xtra, fiskpinnar, glutenfria
Antal/vikt: 18 st/450 g
Cirkapris: 12 kr Pris/st: 0,65 kr Pris/kg: 27 kr
Andel fisk: 60 %
Omdöme: Grå, smaklös fiskmassa med neutral smak, det smakar mest panering. Frasig glutenfri panering.

test fiskpinnar: Ica Basic, två gafflar.
test fiskpinnar: Ica Basic, 2 gafflar.

Ica basic, fiskpinnar
Antal/vikt: 15 st/450 g
Cirkapris: 13 kr Pris/st: 0,85 kr Pris/kg: 29 kr
Andel fisk: 60 %
Omdöme: Fiskpinne med malet och pressat fiskkött. Fisksmaken är okej, paneringen är något seg.

1 gaffel

test fiskpinnar: Ocean Sea, två gafflar.
test fiskpinnar: Ocean Sea, 1 gaffel.

Ocean Sea, fishfingers
Antal/vikt: 18 st/450 g
Cirkapris: 11 kr Pris/st: 0,61 kr Pris/kg: 24 kr
Andel fisk: 65 %
Omdöme: Grått fiskkött som har en tydlig bismak av härsken, fet fisk. fisk. Lite av paneringen lossnar vid tillagning i ugnen.

Test fiskpinnar: Coop, en gaffel.
Test fiskpinnar: Coop, 1 gaffel.

Coop, fiskpinnar, nyckelhålsmärkt
Antal/vikt: 30 st/750 g
Cirkapris: 33 kr Pris/st: 1,10 kr Pris/kg: 44 kr
Andel fisk: 66 %
Omdöme: Grå fiskmassa med neutral smak. Seg panering som lätt lossnar, som ett skal, från det pressade fiskköttet.

Så testade vi

Vi köpte in djupfrysta fiskpinnar i butiker i Stockholmsområdet och tillagade dem i ugn och i stekpanna enligt anvisningar på förpackningarna. Utseende, smak och konsistens bedömdes av en grupp ur redaktionen på Allt om Mat.