Allt om Mat har testat hamburgerbröd. Det visade sig att surdeg i bakningen är ett vinnande koncept i striden om det godaste hamburgerbrödet. Två testfavoriter blev det - tack vare saftig konsistens, neutral smak och en svag syrlighet. Se betyg och omdöme här!

RESULTAT: Vi testade sex olika vita hamburgerbröd av standardmodell. Förutom smak och konsistens togs även hänsyn till hur väl varje bröd håller formen när det fylls med hamburgare och tillbehör. Testvinnare blev bröden från Pågen och Ica, båda två bakade med surdeg. Generellt tyckte testpanelen att de flesta av bröden smakade för sött och var för torra.

Pågen färska hamburgerbröd med surdeg, 416 g, 8 st
ham-pag

Cirkapris: 33 kr Pris/st: 4,12 kr Sockerarter/100 g: 9,1 g Omdöme: Klassiskt utseende, gyllenbruna bröd med sesamfrön. Neutral och god, lite söt smak av färskt bröd. Saftig och luftig konsistens, känns nybakat. Betyg: 4

Ica hamburgerbröd med surdeg, 300 g, 4 st
ham-ica

Cirkapris: 21 kr Pris/st: 5,25 kr Sockerarter/100 g: 4,8 g Märkning: Från Sverige Omdöme: Ljusa bröd med tjock överdel. Färsk och god smak med mild syrlighet. Luftig konsistens med perfekt tuggmotstånd. Betyg: 4

Garant hamburgerbröd med surdeg, 300 g, 4 st
hamgarant

Cirkapris: 20 kr Pris/st: 5 kr Sockerarter/100 g: 6 g Märkning: Från Sverige Omdöme: Tjocka bröd med välgräddad och lite lätt mjölig yta. Doftar vanilj och smaken är för söt. Smulig och torr konsistens. Betyg: 2

Eldorado hamburgerbröd, 456 g, 8 st
hameldorado

Cirkapris: 19 kr Pris/st: 2,38 kr Sockerarter/100 g: 7,1 g Omdöme: Gyllenbruna bröd med sesamfrön. Smaken är söt och neutral. Konsistensen är torr och smulig. Betyg: 2

Korvbrödsbagarn klassiska hamburgerbröd, 416 g, 8 st
hamkorvbag

Cirkapris: 34 kr Pris/st: 4,25 kr Sockerarter/100 g: 5,1 g Omdöme: Gyllenbruna bröd med sesamfrön. Smaken är neutral och söt med en besk bismak. Kompakt konsistens, väldigt torr. Brödet fastnar i gommen. Betyg: 2

Coop hamburgerbröd, 360 g, 8 st
ham-coop

Cirkapris: 24 kr Pris/st: 3 kr Sockerarter/100 g: 6 g Märkning: Från Sverige Omdöme: Gyllenbruna, tjocka bröd som påminner om källarfranska. Smaken är neutral och något för söt. Torrt och smuligt. Betyg: 2

SÅ TESTADE VI: Vi köpte sex varianter av hamburgerbröd i livsmedelsbutiker i Stockholmsområdet. Brödet bedömdes med och utan fyllning. Provsmakningen var blind.

Ett bra hamburgerbröd ska självklart smaka gott, men också hålla formen även när det fylls med en rejäl hamburgare, ketchup, majonnäs och några tomatskivor. Redaktionsmedlemmarna på Allt om mat samlades för att bedöma sex olika vita hamburgerbröd i smak, doft och konsistens. Under de senaste åren har butikernas utbud vuxit rejält, med många olika varianter, till exempel brioche. I det här testat har vi dock koncentrerat oss på några av de vita standardvarianter som finns i matbutikerna.

Historien om hamburgaren: Den första hamburgaren i bröd serverades år 1900 på restaurangen ”Louis’ Lunch” i New Haven, USA, och hade danska ägare. Den nya och greppvänliga rätten kallades för ”Hamburger sandwich”. I slutet av 1800-talet hade de tyska invandrarna i USA börjat att servera biffar av malet kött, dessa kallades för Hamburger steak (biff från Hamburg). I boken ”Ur främmande grytor” från 1956 beskriver Tore Wretman ”Hamburger steak” som den amerikanska varianten av pannbiff som serveras i en mjuk småfranska med en skiva rå lök och tomatketchup.

VI TESTADE ÄVEN brödens hållfasthet genom att fylla dem med majonnäs, hamburgare och tomatskivor. Sedan greppade vi om dem och tog en rejäl tugga. Två av bröden: Eldorado och den klassiska varianten från Korvbrödsbagarn, klarar med nöd och näppe det testet. De är smuliga och torra vilket gör att de faller sönder när man trycker ihop brödet lätt runt fyllningen. Korvbrödsbagarns bröd ser snyggt ut, med en gyllenbrun yta strösslad med sesamfrön, men testpanelen är inte alls nöjd med den kompakta och torra konsistensen som gör att brödet fastnar i gommen. Smaken är intetsägande med en tråkig, besk bismak.

PROVSMAKARNA gillade då hamburgerbröden från Pågen och Ica betydligt bättre. De får var sin fyra på den femgradiga skalan och vinner därmed testet. Bröden är saftiga och har en trevlig, lite segare konsistens. Smaken är enligt vår testpanel neutral och god, de innehåller surdeg och därför finns det en svag syrlighet. Efter provsmakningen diskuterades just hur ett hamburgerbröd ska smaka. En viktig aspekt enligt testpanelen är att smaken bör vara neutral och inte konkurrera med burgaren, grönsakerna och såserna. Många reagerade på att flera av bröden i vårt test är för söta i smaken och enligt förteckningarna innehåller alla antingen socker eller sirap. Garants hamburgerbröd har den sötaste smaken och doftar dessutom vanilj, ansåg panelen. I näringsdeklarationerna på förpackningarna kan man läsa ungefär hur mycket socker bröden innehåller. Av dem som vi testat är Pågens bröd sötast med drygt 9 gram sockerarter per 100 gram. Minst sockerarter, 4,8 gram per 100 gram, har Icas bröd. I jämförelse med populära hamburgerbröd på den amerikanska marknaden är det något mer socker i de svenska.

ALLA BRÖDEN som ingår i testet, utom Pågens, fryses in direkt efter att de är bakade och tinas sedan på väg till butikerna. När ett livsmedel har varit fryst måste tillverkaren upplysa om det på förpackningen. Men det går bra att frysa bröden igen hemma. Den blågula märkningen ”Från Sverige” finns på brödpåsarna från Coop, Ica och Garant. Det innebär att brödet bakas i Sverige och att minst 90 procent av ingredienserna kommer härifrån. Eldorados bröd kommer från Polen men tillverkningen av Pågen och Korvbrödsbagarn sker i Sverige.