Allt om mat har testat 6 olika frysta pizzor. Det är stora smakskillnader mellan färdiga frysta pizzor av capricciosatyp. Överlag tycker testarna att flera av pizzorna smakar riktigt bra. Se betyg och omdömen här!

Ica, Capricciosa, 370 g

pizza-ica

Cirkapris/förp: 28 kr. Pris/kg: 76 kr.
Energi/st: 814 kcal. Tillverkas i Tyskland. Köttet är från EU.

Omdöme: Industribakat utseende. Frasig kant, men något seg botten. God och syrlig tomatsås men osten är smaklös och fet. Skinkbitarna har en unken bismak. Betyg: 3

Peoples Kitchen Concept AB, Paolos Capricciosa, 400 g

pizza

Cirkapris/förp: 35 kr. Pris/kg: 88 kr.
Energi/pizza: 904 kcal. Tillverkas i Italien. Köttets ursprung anges inte.

Omdöme: Testvinnare! Ser aptitlig ut, som om den var bakad på en pizzeria. Botten är frasig och fin, särskilt kanterna. God och smakrik tomatås, skinkan smakar också bra. För få champinjoner, men trevligt med oliverna. Betyg: 5

Dr Oetker, Rustica Royale ham & mushroom, 575 g

pizza-Dr-Oetker

Cirkapris/förp: 45 kr. Ska räcka till två portioner. Pris/kg: 78 kr.
Energi/portion (1/2 pizza): 643 kcal. Tillverkas i Tyskland. Köttets ursprung anges inte.

Omdöme: Tjock men frasig botten med något söt smak. Rejält med fyllning, mycket ost och oregano. Tomatsåsen är i sötaste laget, skinkan har en lite burkig bismak. Betyg: 3

Orkla Foods Sverige AB, Grandiosa Capricciosa Xtra allt, 350 g

pizza-grandiosa

Cirkapris/förp: 38 kr. Pris/kg: 109 kr.
Energi/pizza: 672 kcal. Tillverkas i Sverige. Köttet är från Sverige.

Omdöme: Ser god ut, med fina champinjoner, mycket ost och örtkryddor. Frasig kant. Fyllningen är mild och lite mesig med söt tomatsås. God smak och doft av champinjoner. Dyrast. Betyg: 4

Garant, Prosciutto cotto funghi, 350 g

pizza-garant

Cirkapris/förp: 28 kr. Pris/kg: 80 kr.
Energi/pizza: 728 kcal. Tillverkas i Italien. Köttet är från Österrike, Tyskland och Nederländerna.

Omdöme: God smak och doft av skinka och svamp. Frasig och fin botten. Det är mycket tomatsås men lite snålt med skinka och svamp. Tydlig smak av lök. Betyg: 2

Coop, Pizza, ost och skinka, 340 g

pizza-coop

Cirkapris/förp: 25 kr. Pris/kg: 74 kr.
Energi/pizza: 687 kcal. Tillverkas i Tyskland. Köttet är från Nederländerna, Danmark och Tyskland.

Omdöme: Kanten har fin färg och är frasig, men själva botten är mjuk och seg. Menlös smak, tomatsåsen är för söt. Snålt med fyllning. Billigast. Betyg: 2

Vill du hellre göra egen pizza? På Allt om mat hittar du massor av goda recept!

Så här testade vi
Vi köpte fryst pizza av capricciosatyp från olika livsmedelsbutiker i Stockholmsområdet och tillagade dem enligt anvisningar på förpackningarna. Utseende, doft, smak och konsistens bedömdes av en grupp ur redaktionen på Allt om Mat. Bedömningen var blind.

Överraskande bra frysta pizzor

Provsmakarna är glatt överraskade över att flera av pizzorna som dukas fram i provköket smakar riktigt bra. Innan provningen börjar har vi gräddat klart de frysta pizzorna. Det känns verkligen som att vi bakar dem eftersom de förändras i ugnen – ostflagor smälter och degbleka bottnar får färg och blir frasiga. Vi testar sex varianter; fem av dem är av klassisk capricciosamodell med tomatsås, ost, skinka och champinjoner. Den sjätte saknar svamp men får hänga med ändå. Det beror på att vi vill ha med någon från Coops eget varumärke, och denna liknar mest en capricciosa.

PROVSMAKARNA UTSER PAOLOS capricciosa till vinnare. Det är många delar av en pizza som kan bedömas och Paolos får många rätt: botten är frasig och fin, skinkbitarna håller hög kvalitet och tomatsåsen har en aromatisk smak av tomat och örter, den är inte för söt. Möjligen är det lite glest med champinjoner, anser någon. Den tidigare proffsboxaren Paolo Robertos pizza tillverkas i Italien och det är han själv som garanterar den höga kvaliteten, enligt texter och bild på förpackningen.

LÄGST BETYG FÅR PIZZORNA från Ica och Coop. De ser industritillverkade ut och motsvarar väl egentligen de förväntningar som provsmakarna hade på färdig, fryst pizza. Det innebär halvseg botten, hårda och torra kanter och för söt tomatsås. Skinkan på Ica:s pizza har en unken bismak och det är snålt med fyllning på Coops. Båda tillverkas i Tyskland och skinkbitarnas ursprung är diffust. Ica deklarerar att köttets ursprung är EU. På kartongen från Coop uppges att det kommer från Nederländerna, Danmark och Tyskland.

GRANDIOSA ÄR DEN enda pizzan i testet som bakas i Sverige och som innehåller svenskt kött. Betyget blir en fyra med ett extra plus för det svenska grisköttet. Pizzan har en frasig botten och rikligt med fyllning. Kilopriset är 109 kronor, och Grandiosa är därmed testets dyraste.

Populärt med fryst pizza i Norge
I Norge äter varje person i genomsnitt 5 kilo fryst pizza per år, det är världsrekord. I Sverige är konsumtionen ungefär en fjärdedel så stor.

FRYST PIZZA HAR hållit en stabil prisnivå genom åren. Under perioden 1995 till 2018 har priset sjunkit med i genomsnitt 6 procent, enligt Statistiska centralbyråns sammanställning. Under samma period har konsumentprisindex, det vill säga det jämförelsetal som mäter den generella prisnivån i Sverige, stigit med 30 procent. Priserna på pizzor som är bakade på restauranger och pizzerior har stigit med 70 procent sedan 1995.

DET ÄR PRAKTISKT med färdig pizza i frysen, säger några av provsmakarna, men frågar samtidigt hur nyttigt det är. Högsta kaloriinnehållet, drygt 900 kcal, har Paolos pizza. Det innebär knappt halva dagsbehovet för den som lever ett stillasittande liv. Pizzornas innehåll av fibrer är litet och det är en del fett på grund av osten. För den som vill närma sig kostexperternas råd om mera grönsaker och fibrer så behöver pizzan kompletteras med rejäla grönsaker, till exempel vitkål eller rivna morötter.