Allt om Mat har testat sex olika märken av färdiglagad, kyld potatisgratäng i påse. Tyvärr imponerade ingen av produkterna på provsmakarna. Högsta betyget blev tre gafflar. Se betyg och omdöme här!

Det är praktiskt med färdiglagad potatisgratäng. Men någon riktig smak-hit är det inte. Produkterna som Allt om Mat testat saknade stuns i smaken, och blev ganska bleka när de värmdes enligt instruktion. Testpanelen efterlyser bättre instruktioner på förpackningarna vad gäller tillagningstid och storlek på formen för att resultatet ska bli bra då gratängen värms.

Outinens, Potatisgratäng, 800 g
potatis-outinens

Cirkapris/förp: 22 kr. Pris/kg: 28 kr. Tillverkad i Sverige. Fetthalt: 7 g/100 g. Omdöme: Hela, fina potatisskivor med lagom mjuk konsistens. God smak på potatis och ost. Såsen är något rinnig, lagom salt, svag vitlökssmak. Betyg: 3

Chef Select Gratäng Klassisk (Lidl), 800 g
Test färdig potatisgratäng 2020

Cirkapris/förp: 20 kr. Pris/kg: 25 kr. Tillverkad i Sverige. Fetthalt: 9,5 g/100 g. Omdöme: Tydlig doft och smak av vitlök, lagom salt, god ostsmak. Mjuk och lite mjölig potatis, den har en svag bismak av konserverad potatis. Betyg: 3

Ica potatisgratäng, 800 g
Test färdig potatisgratäng 2020

Cirkapris/förp: 23 kr. Pris/kg: 29 kr. Tillverkad i Sverige. Fetthalt: 6,4 g/100 g. Omdöme: Hela och fina potatisskivor men de är något för hårda. Krämig med tydlig smak av vitpeppar och vitlök. Betyg: 3

Coop Potatisgratäng, 800g
Test färdig potatisgratäng 2020

Cirkapris/förp: 20 kr. Pris/kg: 25 kr. Tillverkad i Sverige av svensk eller finsk potatis. Fetthalt: 6,5 g/100 g. Omdöme: Blek gratäng. Trasiga potatisskivor varav några är för hårda. Tydlig smak av vitpeppar och vitlökspulver. Betyg: 2

Garant, Ekologisk potatisgratäng, 800 g
Test färdig potatisgratäng 2020

Cirkapris/förp: 30 kr. Pris/kg: 38 kr. Tillverkad i Sverige. Fetthalt: 8,6 g/100 g. Omdöme: Blek gratäng med rinnig, skiktat flockig sås och flera hårda potatisskivor. Tydlig smak av vitlök men för mycket vitpeppar. Betyg: 2

Peka Potatisgratäng, 800 g
Test färdig potatisgratäng 2020

Cirkapris/förp: 22 kr. Pris/kg: 28 kr. Tillverkad i Nederländerna Fetthalt: 9,8 g/100 g. Omdöme: Blek gratäng som liknar en kladdig stuvning med trasiga potatisskivor. Den doftar potatismospulver och lökpulver och har en unken potatissmak. Svag vitlökssmak. Betyg: 1

Gratängerna görs av ångskalad, skivad potatis som blandas med övriga ingredienser och vakuumförpackas. Sedan pastöriseras förpackningarna vid ca 94 grader tills potatisen är mjuk. Metoden ger relativt lång hållbarhet i kyla i oöppnad förpackning.
Kyld potatisgratäng i påse är en smart produkt. Den är lätt att använda och känns nästan som hemlagad eftersom man häller ut innehållet i en egen ugnssäker form som man ställer in i ugnen. Men tyvärr blir det svaga omdömen om de sex kylda gratängerna som vi testar. Provsmakarna, som består av redaktionsmedlemmarna på Allt om Mat och en grupp med matintresserade personer, tycker att gratängerna är för bleka när de kommer ur ugnen, trots att vi följer tillagningsanvisningarna på förpackningarna noga. De är för dåligt kryddade, i några är det potatis som är för hård eller mosig och vi känner bismaker av unken burkpotatis eller potatismospulver. Högsta betyget den här gången är tre gafflar av fem möjliga och dessa delas ut till Outinens, Chef Select från Lidl samt Icas gratäng.
Potatisgratängens historia: Gratin Dauphinois är det franska namnet på potatisgratäng. Rätten har sitt ursprung i de franska alperna, i regionen Dauphiné, och det finns recept från slutet av 1700-talet. I Sverige dyker den upp i början av 1900-talet. I Iduns kokbok från 1911 finns receptet ”Gratin på potatis” som även innehåller ägg. Att använda gul lök i gratängen anses vara en svensk idé, i Frankrike används vitlök som smaksättning.
PROVSMAKARNAS förväntningar på en god potatisgratäng är att den ska vara krämig och ha en god smak av potatis, ost, grädde och vitlök. Potatisskivorna ska vara hela, genomkokta och såsen ska vara lagom tjock och inte blaskig. Gratängen med varumärket Peka är den som minst motsvarar deras förväntningar. Den är som en kladdig stuvning med trasiga potatisskivor och har en sötsyrlig smak med en unken eftersmak. Innehållsförteckningen på förpackningen är lång och visar att den innehåller ingredienser som de andra saknar, det är till exempel aromer, socker och diverse stabiliseringsmedel. Peka är tillverkad i Nederländerna. De övriga som vi testar kommer från Sverige och består av ungefär samma ingredienser som hemlagad gratäng – det vill säga potatis, grädde, ost, salt och vitlökspulver. Några är kryddade med vitpeppar och det tycker vi är märkligt. I recept på hemlagad potatisgratäng ingår det ofta svartpeppar. Vitpeppar kan ge en unken doft och smak och det är just vad vi upplever i några av vitpepprade gratängerna.
FÖR ATT RESULTATET ska bli bättre så efterlyser vi tydligare instruktioner om hur gratängerna ska värmas. Formens storlek har betydelse för hur tjock gratängen blir och därmed hur lång tid det tar innan den är genomvarm. Det är bara på förpackningen med Icas gratäng som det finns ett förslag på hur stor formen ska vara. Inför provsmakningen värmde vi gratängerna i lika stora formar av tunn aluminium och det ger en snabbare uppvärmning än om man använder en tjock stengodsform. Vår slutsats är att man inte kan förlita sig på den tillagningstid som står på förpackningen utan själv avgöra när gratängen är klar.
NÄR PROVSMAKNINGEN är avslutad blandar vi ner lite salt och peppar i det som är kvar i formarna, strör över riven ost, höjer ugnsvärmen till 250˚ och sätter in dem igen. Resultatet blir gyllenbruna, krämiga gratänger som har fått en skjuts i smakerna.
Så här testade vi: Vi köpte kylda, färdiga potatisgratänger i matbutiker i Stockholm och Kalmar och tillagade dem enligt anvisningar på förpackningarna. Gratängerna tillagades i lika stora formar av aluminium. Bedömningen var blind.