Vilka russin är godast? Och är det verkligen så stor skillnad? Allt om Mat har testat 8 olika sorters ekologiska russin och hittat de godaste. Se testvinnare och omdöme här.

Dyrast visade sig vara bäst när vi testade ekologiska russin inför jul. Vinnaren, Sun-Maid, erbjuder russin som är mjuka och saftiga med mycket god russinsmak, enligt provsmakarna. Hack i häl kom Garant och Favorit, vars russin också bedömdes som mycket goda. Med tanke på att Sun-Maids ekologiska russin är ungefär dubbelt så dyra är russinen från Garant och Favorit mycket bra och prisvärda alternativ.

Sun-Maid, California Organic Raisins, 250 g
russin-sun-maid

Ca pris: 38 kr. Pris/kg: 152 kr. CCOF: California Certified Organic Farmers Omdöme: Jämnstora russin med mörkt chokladbrun färg. Mycket god russinsmak; fyllig med lagom sötma. Mjuk och saftig konsistens. Dessa vill vi gärna använda i julbaket. Betyg: 5

Garant, Ekologiska, soltorkade russin, 250 g
russin-garant

Ca pris: 19 kr. Pris/kg: 76 kr. Krav, EU-ekologisk Omdöme: Ljusbruna och blanka russin som ser goda ut! De är lagom söta och har en fin ton av citrus. Saftig och fin konsistens. Prisvärda. Betyg: 4

Favorit, Ekologiska russin, 500 g
russin-favorit

Ca pris: 34 kr. Pris/kg: 68 kr. EU-ekologisk Omdöme: Mörkbruna och jämnstora russin med en tydlig och fräsch russindoft. God russinsmak med lagom sötma och fin syrlighet. Saftig och fin konsistens. Prisvärda. Betyg: 4

Saltå Kvarn, Soltorkade russin, 250 g
russin-saltå

Ca pris: 30 kr. Pris/kg: 120 kr. Krav, EU-ekologisk. Omdöme: Vissa russin är ljusbruna och andra är lite mörkare. De är intensivt söta med en liten syrlighet och bra russinsmak. Konsistensen är lite torr. Betyg: 3

Coop/Änglamark, Ekologiska russin, 250 g
russin-änglamark

Ca pris: 22 kr. Pris/kg: 88 kr. Krav, EU-ekologisk Omdöme: Jämnstora och blanka russin med fräsch russindoft. God, lagom söt russinsmak men konsistensen är lite torr och knastrig. Betyg: 3

Urtekram, Sultanrussin, 400 g
russin-urte

Ca pris: 35 kr. Pris/kg: 88 kr. EU-ekologisk Omdöme: Ljusa russin som är lagom söta och har en lätt parfymerad smak och doft. De har en bra russinsmak och är saftiga men skalen är lite sega. Betyg: 3

Kung Markatta, Sultanrussin, 250 g
russin-kungmarkatta

Ca pris: 29 kr. Pris/kg: 116 kr. Krav, EU-ekologisk Omdöme: Små, ljusbruna och matta russin, de ser torra ut. Russinsmaken är god, aromatisk och med viss syrlighet, men konsistensen är för torr. Eftersmaken är intensivt söt. Betyg: 2

Ica, I love eco, ekologiska sultanrussin, 250 g
russin-ica

Ca pris: 20 kr. Pris/kg: 80 kr. EU-ekologisk Omdöme: Russinen har en kryddig, lätt parfymerad doft och de skiftar i storlek och färg. Konsistensen är torr och knastrig. Smaken är sötsyrlig med tydlig russinkaraktär. Betyg: 2

Det svenska ordet russin kommer från latinets ”racemus” som betyder vindruvsklase. Det går åt 4,5 kilo färska druvor för att tillverka 1 kilo russin. Hur russinen ser ut beror på vilken druva som används och hur den har torkats.

Åtta skålar med ekologiska russin presenteras för smakpanelen som består av en grupp ur redaktionen på Allt om Mat och några matintresserade personer. Genast startar samtalen om russin i lussekatterna och i glöggen. Sedan koncentrerar vi oss på att bedöma de olika varianternas smak, doft och konsistens. Sun-Maid får högst betyg för den aromatiska smaken och mjuka konsistensen. Russinen är jämnstora och vackert mörkbruna. Flera provsmakare skriver i sina protokoll att det är just sådana russin som man vill ha i julbaket. Sun-Maid är testets dyraste russin. Med ett kilopris på drygt 150 kronor är de ungefär dubbelt så dyra som russinen från Garant och Favorit som också är mycket bra och får varsin fyra i betyg. Dessa är saftiga och har den rätta russinsötman parat med en lätt syrlighet. Russinen från Icas eget varumärke och Kung Markatta hamnar längst ner i betygslistan och får varsin tvåa. Det beror framför allt på att de är torra och knastriga.

Russin är en källa till kalium, fiber samt flera B-vitaminer och mineralämnen. Druvornas C-vitamin försvinner vid torkningen men flera andra nyttiga antioxidanter bevaras. I 100 g russin är det drygt 60 g sockerarter. Det är ungefär lika mycket som i gelégodis men godiset innehåller inga andra näringsämnen.

ATT VI väljer ekologiska russin beror på att de som är odlade på konventionellt sätt ofta har högre nivåer av bekämpningsmedelsrester än vad som är tillåtet enligt EU:s regler. I Sverige är det Livsmedelsverket som kontrollerar att nivåerna inte överskrids. Livsmedelsverket pekar ut russin och ris från konventionella odlingar som värstingar i det här sammanhanget. Ekologiska russin är producerade utan kemiska bekämpningsmedel. De bidrar också till att gynna den biologiska mångfalden; på ekologiska gårdar finns det flera arter av växter samt bin och andra pollinerare. När det kommer till priset så är det inte några stora prisskillnader mellan ekologiskt och konventionellt producerade russin. Det varierar en del mellan de olika varumärkena. För varumärket Favorit får man till exempel betala en krona mer per kilo när man väljer ekologiskt. Sun-Maids ekologiska russin är cirka 40 kronor dyrare per kilo.

Så testade vi: Vi köpte åtta olika varumärken med ekologiska russin i butiker i Stockholm och Kalmar. Utseende, smak, doft och konsistens bedömdes av medarbetare på Allt om Mat och en grupp med matintresserade personer. Provsmakningen var blind.

PÅ NÅGRA av förpackningarna som ingår i testet står det sultanas eller sultanrussin. Det innebär att druvorna doppas i en blandning av olja, vatten och kaliumkarbonat innan de torkas. Det ger kortare torktid och att russinen blir lite ljusare. Alternativet är att druvorna torkas direkt, då kallas de för thompsonrussin. Oavsett metod så torkas druvorna ute i solen eller inomhus med varmluft tills vattenhalten är cirka 15 procent, vilket tar 2–3 veckor.