Test av bearnaisesås – 12 olika kylda sorter

Stort test av färdig bearnaisesås på burk. Bearnaise på burk är en populär produkt som hör sommaren till. Inte minst när vi grillar. Även om en kall färdigköpt sås inte kan tävla med hemgjord, fick flera av såserna högt betyg av Allt om Mat:s testare. Se betyg och omdöme här!

Kylda såser är populära i mataffärerna. Vi testade 12 ätfärdiga såser av bearnaisetyp från butikernas kyldiskar. Flera av såserna innehåller äggula, vilket är positivt för smak, färg och konsistens. Priset verkar inte ha något samband med kvalitet och smak.

Rättelse
I nr 9 av Magasinet Allt om Mat publicerades testet av kyld bearnaise där priset på Biggans bearnaise är fel. Vi ber om ursäkt för det.
Priset för förpackningen med 230 ml sås ska vara 22 kr och inget annat. Priset per deciliter är 9,50. Bearnaisesåsen var alltså inte den dyraste i testet

VAD ÄR BEARNAISE? Sauce Béarnaise betyder sås från Béarn som är ett område i sydvästra Frankrike. Principen för hemlagad bearnaisesås är att man först kokar vinäger med finhackad schalottenlök och kryddor. Dessa silas bort och sedan tillsätter man ägggulor och skirat smör. En annan känd smörsås från det franska köket är Sauce Hollandaise (holländsk sås).

Se vilken bearnaisesås som blev bäst i test!


Kavli, Eriks, Bearnaise, 230 ml
bea-eriks

Ca pris/förp: 25 kr. Pris/100 ml: 10,80. Omdöme: Fin, ljusgul färg. Mild bearnaisesmak, lagom syrlig och med tydlig dragonsmak. Perfekt, krämig konsistens. Betyg: 5

Favorit, Bearnaise, 200 g
bea-favorit

Ca pris/förp: 18,50. Pris/100 g: 9,20. Omdöme: Ljus och blank sås med tydliga dragonprickar. Fin dragonsmak och bra balans mellan sälta och syrlighet. Betyg: 4

Foodmark, Lohmanders, Bearnaise, 230 ml
bea-lomanders

Ca pris/förp: 25 kr. Pris/100 ml: 10,80. Omdöme: Blekgul sås med fin dragonsmak och bra balans mellan sälta och syrlighet. Tjock och krämig konsistens. Betyg: 4

Ica, Bearnaise, Original, 200 g
bea-ica

Ca pris/förp: 20 kr. Pris/100 g: 10 kr. Omdöme: En fin, ljusgul bea med tydliga bitar av dragon. Fräsch, med god dragonsmak men något för salt. Betyg: 4

Coop, Bearnaise med dragon, 200 g
bea-coop

Ca pris/förp: 18 kr. Pris/100 g: 9 kr. Omdöme: Ljusgul bea med finhackad dragon. Den påminner mer om en majonnäs, men har en aromatisk smak av dragon och vinäger. Betyg: 3

Foodmark, Rydbergs, Bearnaise, dragon & persilja, 250 ml
bea-rydbergs

Ca pris/förp: 24 kr. Pris/100 ml: 9,60. Omdöme: Gul och blank bea med krämig konsistens och finhackade dragonblad. Mild, med svag dragonsmak. Betyg: 3

Garant, Klassisk Bearnaise, 220 ml
bea-garant

Ca pris/förp: 16 kr. Pris/100 ml: 7,30. Omdöme: En bea med lite mjukare konsistens. Såsen är lagom syrlig och har en mild dragonsmak. Betyg: 3

Vitakrone, Bearnaise, 200 g
bea-vita-lidl

Ca pris/förp: 15 kr. Pris/100 g: 7,50. Omdöme: Fin, ljusgul sås med tjock konsistens. Bra syrlighet från vinäger men dragonsmaken är svag. Betyg: 3

Örneborgs, Mannerströms Skafferi, 200 g
bea-orneborgs

Ca pris/förp: 25 kr. Pris/100 g: 12,50. Omdöme:  Det här är en mörkgul bearnaise med lite kladdig konsistens. Tydlig syrlighet, lagom salt och med smak av dragon. En svag, sträv eftersmak. Betyg: 3

Jesses Deli, Jesses Bearnaise, 230 ml
bea-jesses

Ca pris/förp: 24 kr. Pris/100 ml: 10,40. Omdöme: Kladdig, ljusgul sås med smulig dragon. Den doftar majonnäs och har en tydlig smak av ättika. Betyg: 2

PQM, Johan Jureskog Selection, Bearnaisesås, 230ml
bea-jureskog

Ca pris/förp: 30 kr. Pris/100 ml: 13 kr. Omdöme: Mörkgul bea med mycket finhackad dragon. För syrlig, den smakar örtsalt och har en bismak av pulversås. Betyg: 2

Biggans, Béarnaise, klassisk, 230 ml
bea-biggans

Ca pris/förp: 22 kr. Pris/100 ml: 9,50 kr. Omdöme: Den här såsen är inte en bearnaise, istället smakar den som en sötsyrlig salladsdressing med tunn smak av örter. Oljig konsistens. Betyg: 1

Recept på hemgjord bearnaisesås hittar du här!

SÅ HÄR TESTADE VI Vi valde ut 12 färdiga bearnaisesåser från olika livsmedelsbutiker i Stockholmsområdet. Vi valde ätfärdiga såser från butikernas kyldiskar. Vi tog butikernas egna varumärken, såser som är signerade av kockar samt några andra varumärken. Utseende, smak, doft och konsistens bedömdes av medarbetarna på Allt om Mat. Provsmakningen var blind.

Vi testar 12 kylda, ätfärdiga bearnaisesåser. Smakpanelen, som består av medarbetarna på Allt om Mat, är enig om att färdig bea spelar i en lägre division än hemlagad, men tycker ändå att de flesta såserna är ett okej alternativ, särskilt i det enklare sommarköket. En av såserna får högsta betyg, fem gafflar, och det är Eriks. Den har fin färg, är lagom syrlig och med tydlig dragonsmak. Dessutom har den perfekt konsistens. Lohmanders, Ica och Favorit får varsin fyra. Dessa har en fin smak av dragon och smör och en lagom tjock konsistens. Bottennappet är Biggans bearnaise. Den saknar bearnaisesåsens karaktäristiska smaker och känns som vilken örtkryddad salladsdressing som helst.

PÅ TRE AV plastlocken till burkarna med färdig sås ser vi tre kända ansikten. Det är kockarna Erik Lallerstedt, Johan Jureskog och Leif Mannerström. Efter provsmakningen, som är blind, visar det sig att såsen som är signerad Johan Jureskog bara får en tvåa i betyg eftersom den är för syrlig och smakar örtsalt i stället för dragon. Den har dessutom en tråkig bismak av pulversås som flera i panelen reagerar på. Jureskogs är dyrast av de tre; deciliterpriset är 13 kronor. Mannerströms sås får en trea i betyg. Överst på kockarnas prispall ställer vi såsen från Erik Lallerstedt.

POPULÄR SÅS Drygt 5 300 ton ätfärdig bearnaisesås såldes via matbutikerna under förra året. Det innebär att varje svensk i genomsnitt köpte ett halvt kilo färdig bea. KÄLLA: NIELSEN SCAN TRACK DVH

SAUCE BÉARNAISE är en klassiker från det franska köket. Den får sin karaktär av smör, äggulor, finhackad schalottenlök, dragon, vinäger och salt. Det är dessa smaker som vi letar efter i de färdiga, kylda såserna. Vi vill också att de ska se aptitliga ut och ha en tjock och krämig konsistens. Smör utgör en väsentlig del i hemlagad bea, fetthalten är runt 70 procent. I de kylda såserna som vi testar är det ungefär lika hög fetthalt men det är rapsolja i stället för smör. För att få smörsmaken tillsätts smörarom. Vi frågar en av tillverkarna varför de fuskar med smöret och får svaret att rapsolja ger såsen mjuk konsistens. Med smör hade den blivit hård i kylen och skurit sig om man hade försökt att mjuka upp den genom att värma den. Flera av såserna som vi testar innehåller äggulor – dessa har betydelse för smak, färg och konsistens. Några av såserna innehåller gulröda färgämnen som kurkumin, som är den gula färgen i gurkmeja, och betakaroten som finns i morötter. I såsen från Mannerströms skafferi används morotskoncentrat. För hållbarhetens skull behövs det konserveringsmedel, till exempel kaliumsorbat, E202, som är effektivt mot jäst- och mögelsvampar samt vissa bakterier. Stabiliseringsmedel och konserveringsmedel tillsätts för att få den tjocka och krämiga konsistensen. Färdig bearnaisesås är en kylvara, ställ in den i kylen när alla har tagit och låt den inte stå kvar på bordet i sommarvärmen. Öppnad burk håller knappt en vecka i kylen.

Recept på ryggbiff med rostade primörer och bearnaisesås