Få spritsorter är så omspunna av myter som tequilan och som alltid med myter är det mesta inte sant. Kaktus? Nope! Larv? Inte alls? Citron och salt? Tror inte det...

Du tänker såklart på Mexiko när du hör talas om tequila. Och det gör du rätt i, tequila är definitivt en mexikansk spritsort men inte nog med det, den ska dessutom produceras i en mexikansk delstat som heter Jalisco. Annars är det inte tequila.

Historierna om tequilan är båda många och långa men som de flesta bra historier så baseras de på missuppfattningar och skrönor. Därför ska du lära dig följande: det ligger aldrig en larv i tequila, det bästa sättet att njuta tequila är inte med citron och salt och den görs inte av kaktus.

Agavestammen är tequilans moder

När nu dessa myter är förstörda och kastade på soptippen så kan vi titta på sanningen bakom tequilan. Drycken görs av en växt som heter agave och som har en stam som lite påminner om – ananas! Skrovlig och ganska grov. Stammen är det som används för att göra tequilan, den delas, kokas och läggs i vatten och genom dessa steg får man en brygd som sedan jäser. Efter jäsning väntar destillerering, filtrering och spädning innan den blir – tequila!

Slutligen; det finns två typer av tequila – tequila agave respektive tequila mixto. Tequila agave görs bara av agave-växten medan mixto-varianten även har sockerrör eller majs om ingrediens. Den med bara agave räknas som mer exklusiv.