Tårttips: baka godaste tårtan

Här får du fem tårttips för hur du lyckas med tårtan. Allt om Mat:s expert Charlotte Jenkinson guidar till ett härligare och godare tårtbak.

1. Gör helst luftiga tårtbottnar – sockerkaksbottnar ska vara utan fett. Sådana bottnar kan stå med fyllning medan marängbottnar är fina men bör läggas ihop med fyllning strax före servering.

2. En kaka som ska skäras till bottnar kallas ”anslag” och det kan vara svårt att skära jämntjocka bottnar. Använd en tunn, lång gärna något tandad kniv – en laxkniv är faktiskt bra för att skära tårtbotten, då kan du se toppen på kniven på ena sidan och handtagssidan på andra. För omväxlande toppen och basen på kniven genom anslaget och kolla hela tiden att du inte börjar vrida kniven snett. Såga lätt och ta det sakta.

3. Nötmarängbottnar och sockerkaksbottnar går bra att frysa. Vill du ha magrare grädde på tårtan som t ex mellangrädde kan den vispas och för att få den stadigare och mer hållbar om den ska spritsas kan man smälta och blanda ner gelatin i den vispade grädden.

4. Bakar du en gräddtårta med färska bär som dekoration? Lägg på bären eller frukten strax före servering så färgas inte grädden.

5. För att undvika kladd på fatet när du dekorerar tårtan, stick in pappersremsor under tårtbotten. Dra sedan försiktigt bort dem när du är klar.

Tio smarriga tårtor

Tio av våra mest älskade tårtor