Vår matbloggare AnnKatrin Ljung tipsar här om sin bästa tårta för stora bjudkalas.

När gjorde du tårtan första gången?

 – 1997

I vilket sammanhang gjorde du tårtan?

 – Vi hade precis flyttat till ett nytt hus och jag ville göra en riktig festtårta att avnjuta på nya altanen.

Vilka reaktioner brukar du få?

 – Jubel… och förvåning, för den smakar inte som en traditionell jordgubbstårta. Den sötsyrliga citronkrämen och jordgubbsmoset med philadelphiaost ger en härlig frisk brytning till de goda chokladbottnarna. 

Är det en tårta i alla lägen?

 – Nix, du ska inte försöka göra den när du har bråttom. Botten måste gräddas en dag i förväg och vila annars är det knepigt att dela den. Men det är en suveränt hållbar tårta. Den är lika god efter två dagar i kylskåpet. Fast i ärlighetens namn är det sällan den får stå så länge hemma hos mig. Det händer att sista biten slinker ner till frukostkaffet.

Vad är det som gör den så bra?

 – Smaken förstås, men också att det är en tårta som ska göras i god tid. Den kan stå helt klar i kylskåpet en dag i förväg, så är det bara att breda grädden på toppen och lägga på bären när gästerna är på ingång. Det är också en mäktig tårta, så den räcker till många. 

Kan den varieras?

 – Självklart, det går utmärkt att byta ut jordgubbarna mot hallon. Du kan också köpa färdig lemon curd på burk istället för att koka egen citronkräm. Tänk bara på att röra lemon curden mjuk, så den går lätt att breda.

NUVARANDE Tårtan som alla älskar
NÄSTA Sallader för lätta sommarluncher