Häll slatten i en etanolmaskin och tanka bilen. Möjligheten finns i USA.

Hade du fest i helgen? Blev det mycket att hälla ut i vasken? Mycket kvar på tallrikarna? I framtiden kanske du kan köra din bil på festresterna.

 

Det är amerikanska företaget E-fue, som tillverkar maskiner för etanolproduktion, som nu har gjort en etanolmaskin för hemmabruk – en Micorfueler. Omvandlingsstationen matas med rester och resultatet blir – etanol!


I Kalifornien
har företaget E-fuel sedan tidigare samarbetat med flera stora bryggerier om att omvandla deras restprodukter till etanol, etanol som sedan tankas i bilar.  Efter att ha testat uppfinningen i stor skala så har företaget nu tillverkat små omvandlare som kan placeras hemma i vanliga hus.

 

Företaget tror stenhårt på sin idé och uppenbarligen gör många andra det också, det finns försöksverksamhet i en tredjedel av staterna i USA och i flera stater ger myndigheterna rabatter till de som installerar en maskin.

 

Ett av bryggerierna som samarbetar med etanolproducenten är kaliforniska Sierra Nevada som även säljer öl i Sverige. Deras restprodukter, som tidigare användes som djurfoder, används nu som råmaterial i etanolframställning och om försöken faller väl ut är tanken att deras lastbilar i framtiden ska köras på egentillverkad etanol.

 

I dagsläget finns det bara några få etanolmaskiner för hemmabruk i bruk men en av dem står hemma hos Chris Ursitti, som bor i Kalifornien. Han säger till Los Angeles Times att systemet är enkelt:

– Det är bara att öppna på locket och slänga i avfallet och sedan är det bara att tanka bilen och köra.

Enligt Ursitti har han bara kört sin bil på E-fuel sedan han installerade den i juni i år. Återstår att se om uppfinningen är lösningen för bensinberoende bilägare. Bilkörning och alkohol kan kanske komma att bli en bättre kombination i framtiden?

NUVARANDE Tanka bilen med vinslatten
NÄSTA Franskt bubbel säljer mindre