När värmen slår till är det lätt att maten tar skada. Tänk därför på följande saker när du lagar mat:

 • Värm maten ordentligt till minst 70 grader. Använd termometer om det går. Se upp med mikrovågsugnen. Den värmer ofta ojämnt. Rör om eller låt rätten stå några minuter så att värmen fördelar sig jämnt.
 •  Genomstek alltid fågel, griskött och köttffärs.
 •  Ska maten hållas varm, så gör det vid lägst 60 grader C.
 •  Kyl snabbt ned tillagad mat som inte ska ätas genom att sätta kastrullen i kallt vatten och rör om.Om du ska frysa in maten, lägg först maten i folie så att det inte bildas luft runt som det kan göra i plastpåsar. Lägg sen foliepaketet i plastpåse.
 • Låt inga kylvaror stå ute i värmen. Skaffa gärna en termometer till kylskåpet och håll kring +5.
 •  Tvätta alltid händerna innan du börjar att laga mat, mellan olika råvaror och efter toalettbesök.
 •  Använd olika skärbrädor, en för kött, en för grönsaker och en för bröd.
 • Använd alltid rena redskap. Diska knivar och skärbrädor ofta. Håll rent på arbetsbänken.
 •  Byt trasa ofta. Tvätta den i maskin i 60 grader. Det går även bra att koka upp vatten och trasan med lite diskmedel. Använd trasan bara på köksbänken och spisen, aldrig på skärbrädor eller på golvet.
 •  Inga husdjur på diskbänk eller köksbord. Använd särskilda matskålar till djuren.
 •  Laga aldrig mat åt andra när du är sjuk.

Tips! Ställ aldrig ifrån sig kasse/väska på köksbänkarna, då de kan innehålla bakterier från platser där den tidigare har stått. Vill du tvunget ha den i bekväm plockhöjd så använd en pall eller köksstol.

Källa: Livsmedelsverket, Rent hus

Städtips

Ren och bakteriefri skärbräda!
Diska av skärbrädan av trä ordentligt. Strö på salt, skrubba in saltet i skärbrädan med en rotborste. Skölj av skärbrädan efter 20 minuter.

Micron
Placera en skål med vatten och några skivor citron i mikron. Kör mikron på 600 watt i 30 sekunder, torka sedan ur. Gamla matrester lossnar lättare och citronen sprider en härlig doft.

Ugnen
Spraya ugnen med vatten som innehåller tvättsåpa. Vrid sedan upp ugnen till 100 grader och låt stå i 20 min. Stäng av och låt svalna. Torka sedan ur den med en fuktad svamp. Har du ingen såpa hemma – ställ in en djup tallrik med ättika inne i ugnen i 50 grader. Låt stå 30-60 minuter innan du tvättar rent.

Kyl & frys
Du bör tvätta ur din kyl och frys regelbundet. Använd gärna bikarbonat och varmt vatten. Använd en tandborste doppad i varmt vatten med diskmedel för att komma åt vid alla lister och torka därefter med en torr trasa. En illaluktande kyl botar du enkelt genom att slå upp lite kolsyrat vatten i en mugg och ställa in i kylen. 

Spisen
Häll först på ättika sedan rikligt med bakpulver – låt det bubbla och fräsa ordentligt ett tag och rengör därefter som vanligt med en trasa och ljummet vatten.

Kastruller
För att få bort fastbränd mat i din kastrull kan du gnugga den brända botten med sockerbitar, då blir den snabbt ren och fin igen. För att få den extra blank efteråt kan du doppa en svamp i vetemjöl och putsa.

Galler
Tag en bit ugnsfolie och gör en boll, istället för stålborste. Doppa bollen i coca-cola (eller såpa) och gnugga gallret.

NUVARANDE Tänk på detta i köket
NÄSTA Biffar på fem sätt