Tacopaj recept

Tacopaj är en rustik och riktigt god köttfärspaj. Familjens favorit och en säker succé till fredagsmys. Här är godaste recepten på tacopaj.

Tacopaj med rostad majs – gör så här:

30 min + 25 min i ugnen 

Pajen får lite tex mex-smak av spiskummin, oregano och rökigt paprikapulver. Receptet är för 10 personer.

Pajdeg:

  • 5 dl vetemjöl (300 g)
  • 2 dl majsmjöl
  • 250 g smör
  • 2 krm salt
  • 3 msk vatten

Fyllning:

  • 2 röda paprikor
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk + 1 msk rapsolja
  • 800 g nötfärs
  • 2 msk Maizena majsstärkelse
  • 1 msk råsocker
  • 2 tsk mald spiskummin
  • 2 tsk oregano
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 2 tsk salt
  • 2 krm cayennepeppar
  • 2 dl vatten
  • 1 burk gröna oliver (250 g)
  • 1 burk majs (340 g)
  • 4 dl riven ost, gärna cheddar

Garnering:

  • 1 röd chili, t ex spansk peppar
  • 1 kruka koriander

Tillbehör:

  • sallad
  • gräddfil

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Blanda vete- och majsmjöl, smör och salt, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i botten
    och på kanterna i en långpanna, ca 30 x 40 cm.
  2. Nagga pajbottnen och grädda mitt i ugnen ca 10 min.
  3. Fyllning: Kärna ur och tärna paprikan. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs paprika och lök i 2 msk olja i en stekpanna. Tillsätt färsen och stek tills den fått fin färg. Blanda majsstärkelse med socker, spiskummin, oregano, paprikapulver, salt och cayennepeppar. Rör ner blandningen i färsen och tillsätt vattnet. Låt puttra ca 2 min.
  4. Skiva oliverna. Låt majsen rinna av. Blanda ner oliver och hälften av majsen i köttfärsröran. Häll röran i pajskalet och strö över osten. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.
  5. Rosta den sparade majsen i 1 msk olja i en stekpanna tills den fått fin färg. Kärna ur och strimla chilin. Strö majs, koriander och chili över pajen och servera med sallad och gräddfil.

Att dricka till tacopaj

Cap de Ruc 2012 (4280), Spanien, 79 kr.
Smakrikt rött vin med generös fruktighet, inslag av plommon, blåbär 
och kryddor. Värme i eftersmaken.

Kullamust Premium Belle de Boskop 0 % (99465), Sverige, 36 kr (63 cl).
Ganska smakrik äppelmust med toner av -mogna äpplen, vanilj och -citrus. Fin balans mellan -sötma och syra.

Olika sorters tacopaj

Med creme fraiche
Tacopaj med crème fraiche i fyllningen är en populär favorit. Du får en härlig syra som passar fint ihop med tacokryddan i köttfärsen.

Enkel tacopaj
En snabb tacopaj lagar du med överbliven tacofärs, alternativt fräser snabbt med färdig gryttmix. Färdig pajdeg finns att köpa i affären – med smördeg får du en extra lyxig tacopaj med turbofart.

Tacopaj i långpanna
Allt kan göras i långpanna – även tacopaj. Mat i långpanna är suveränt när du ska laga till många eller vill laga mycket och frysa in. Går tacopaj att frysa? Ja! Det fungerar mycket bra. Tips: skär upp i portionsbitar. Enkelt, smidigt.

LCHF och 5:2
Tacopaj går att anpassa efter olika dieter, till exempel LCHF och 5:2. Om du följer 5:2-dieten kan du göra en tacopaj med kycklingfärs, som är mycket magrare samt gratinera med mager ost och mini fraiche. Servera med sallad.

Pajdeg
Kan varieras efter smak. För en LCHF-paj byter du ut mjölet mot mandelmjöl och fiberhusk. Pajdeg går bra att göra med dinkel, lite råg eller klassiskt med vetemjöl, smör och vatten.

NUVARANDE Tacopaj recept
NÄSTA Enkel äppelkaka recept