LONDON. Ät en god lunch – och ta med receptet hem. I bokhandeln Books for Cooks kan man äta lunch och samtidigt köpa kokböcker.

Väggarna i Books for Cooks i London är fyllda med kokböcker från hela världen. Affären har över 10 000 kokbokstitlar.
– Vi försöker ha böcker från alla världens hörn, säger butikens föreståndare Sally Hughes.
– Här finns också några svenska böcker. En av dem är ”Good food from Sweden” av Inga Norberg.

Mycket populära luncher

Längst in i lokalen på en tvärgata till Portobello Road i Notting Hill serveras dagens lunch bland bokhyllorna. Men det gäller att vara ute i god tid, för här finns få bord och luncherna är mycket populära.
Hur bestämmer ni menyn?
– Vi väljer ur olika kokböcker varje dag och bestämmer vilket recept vi vill pröva. Det beror också på vilken årstid det är. Vi vill kunna köpa färska råvaror från den intill-iggande marknaden Portobello.
Menyn när jag besöker bokhandeln är hämtad från det moriska köket. Kokböckerna är ”Casa Moro” och ”Moorish”.
Dagens meny består av fänkålssoppa med citron och kanel som förrätt, lammfärsfyllda potatiskakor med jordnötter som huvudrätt och en kaka som dessert. Hela menyn med vin går på 90 kronor.
Jag lämnar bokhandeln mätt och med en italiensk kokbok under armen.

Kurser finns för intresserade

Vill man fördjupa sig i matlagningen kan man boka någon av de många endagskurser som anordnas under höst och vår. Kurserna består av grupper på 8–10 matintresserade som lagar och lär sig om olika mattraditioner med hjälp av gästföreläsare och kockar.
Färsk pasta, asiatisk street food, libanesiska köket, japanska köket eller vegetarisk mat från hela världen… Utbudet får det att vattnas i munnen.

 

Här ligger bokhandeln

Books for Cooks
4, Blenheim Crescent
T-bana: Ladbroke Grove
www.booksforcooks.com
Finns kursprogram på sajten.