Ta hem Toscana

Toscana i norra Italien är känt för sin mat- och vinkultur. Här är mat och vintips från regionen.

Typiskt Toscana

Rostad förrätt
En typisk förrätt i Toscana är små rostade crostini.  De kan toppas med hackad kycklinglever eller svamp om det är säsong. Eller så kan de bara rostas och serveras med lokal olivolja och salt.

Mycket vilt
I Toscana äts mycket kött från vilt. Hare i sås till pasta, papardelle alla lepre, är vanligt men även kanin, duva, hjort och vildsvin brukar finnas på menyn. Torkad skinka så som vildsvinssalami, mortadella, prosciutto cotto och parmaskinka utgör också en viktig del av det lokala köket.
En populär kötträtt är Bistecca alla Fiorentina, grillad biffstek smaksatt med olivolja och örter och garnerad med färsk citron. Kött från grisen Cinta Senese, den svarta grisen, är unik för regionen.

Vin och svamp

Toscanaborna använder, förutom basvaran olivolja, gärna lokalt producerat vin i matlagningen. En vanlig rätt är stracotto, kött kokt i vin. Rosmarin och salvia är kryddor som används flitigt, man kan även se dem växa vilt i trakterna.
Tryffel är typiskt för denna del av Italien. Tryfflar eller Karl-Johansvamp serveras till exempel grillade på pizza, i fylld pasta eller stekta med lök.
 
Skorpor efter maten
Torta di limone, citronkaka gjord på citroner och färsk grädde, eller torta di riso, riskaka serverad med en enkel fruktsås och torkad frukt, är vanliga efterrätter. Men mest typiskt är cantucci, mandelskorpor, som doppas i ett glas av traktens variant av starkvinet Vin Santo.

Bönätare
Toscanaborna kallas för Italiens bönätare, bönor har odlats i regionen i århundraden. Olika sorters bönor är en ingrediens i både förrätter och huvudrätter. Den äldsta sorten är den svartögda bönan, vanlig är även borlotti-bönan. Populärast är dock de vita cannellinibönorna.

NUVARANDE Ta hem Toscana
NÄSTA Vardagsfest med skaldjur