Galenskaper eller nyanserade mästerverk? Vinomdömen väcker känslor hos många. Jan Holmström har funderat kring vad vinrecensenterna egentligen skriver.

Vi i vinprovargruppen får ganska ofta frågan var vi får alla konstiga ord och uttryck ifrån. Varför skriver ni läder, sparris, svettig häst och nyslaget gräs?

Vi är väl medvetna om att det kan låta konstigt när vi beskriver viner, ibland till och med fånigt. En del ord som plommonfruktigt och kritigt reagerar även stavningsprogrammen på, eftersom de inte finns i ordlistor.

Anledningen till att vi skriver så konstigt är ju att vårt språk inte har ord för dofter. Vi har en massa ord för synintryck, färger, former, dagrar och djup. Men för dofter har vi inte ett enda riktigt ord. Ska man beskriva dofter måste man beskriva dem efter ett objekt som avger just den doft man vill beskriva. Luktar det curry, luktar det ju som den doft som curry avger. Allting doftar som något särskilt objekt.

Så vår vardag är fylld av en jakt på dofter. Hur doftar en kall respektive en varm citron, vad skiljer doftmässigt mellan gröna, gula och röda äpplen? Det försöker vi beskriva.

Så om du tycker att vi skriver konstigt eller fånigt ibland, ge oss en chans till så kanske, kanske vi hittar ett uttryck som beskriver en doft helt korrekt. det är i alla fall vårt mål.

Länkar

 

Lär mer om vin i vår vinskola

 

Undersökning visar – vi vill veta mer om vin

 

Hitta de bästa vinerna – om vingruppen får bestämma