Köttbullar, lax, sill och Jansons frestelse. Viktiga beståndsdelar av vad som bör finnas på julbordet. Vi har samlat några riktiga goda recept med alla måsten till jul, och dessutom inkluderat något sött (som vi gärna äter efter maten).

Köttbullar med kryddpeppar

Det här är typiska julköttbullar! Fina, runda och hemlagade, då är köttbullarna som godast. Recept hittar du här.

köttbullar med kryddpeppar

Foto: Helén Pe

Brysselkål med citron

God brysselkål med citron och honung som är gott till kålens lite bittra smak. Recept hittar du här.

Brysselkål med citron och honung

Foto: Per Ranung

Hoisin- och julmustglaserade revbenspjäll

Koka gärna spjäll och glaze dagen före så tar tillagningen bara 10 minuter. Recept hittar du här.

Recept på hoisin- och julmustglaserade revbenspjäll.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

”Dopp i grytan” – liten fläskbuljong med mejramsmör

Servera gärna med sötlimpa att doppa med. Recept hittar du här.

dopp-i-grytan

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Rödbetssallad med strimlat äpple

Krämig och god rödbetssallad är en riktig klassiker, toppa gärna med strimlat äpple. Recept hittar du här.

Rödbetssallad

Foto: Charlie Drevstam

Gör din egen julkorv – bästa grundreceptet

Det är inte svårt, men du behöver korvstoppare och korvskinn som tillbehör. Det kan vara extra roligt att smaksätta korvarna själv. Recept hittar du här.

Korv med två smaksättningar

Foto: Charlie Drevstam


Tips på en stark och bra köttkvarn hittar du här! (extern länk)

Janssons frestelse

Janssons frestelse är en riktig klassiker. Sockret lyfter ansjovissmaken. Recept hittar du här.

Janssons frestelse

Foto: Charlie Drevstam

Lättbakat vörtbröd

Recept på ett lättbakat vörtbröd som går utmärkt att frysa. Recept hittar du här.

Vörtbröd med smör

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Traditionell senapsgriljerad julskinka

En klassiker på julbordet, senapsgriljerad julskinka. Recept hittar du här.

griljera färdigkokt julskinka i ugn

Foto: Per Ranung

Matjessill med vispad crème fraiche, rosépeppar och picklad rödlök

Matjessillen är ett måste på julbordet. Här i en spännande tappning. Recept hittar du här.

Recept på matjessill med vispad crème fraiche, rosépeppar och picklad rödlök.

Foto: Anna Kern

Snabbgravad lax med senapsfrön och dill

Lax som går snabbt att grava och som passar perfekt på julbordet. Recept hittar du här.

Snabbgravad lax med senapsfrön och dill

Foto: Ulrika Pousette

Pepparrotssill

Frisk äppelsmak, kryddig ­pepparrot och krasse kryddar sillen. Recept hittar du här.

Recept på pepparrotssill.

Foto: Joel Wåreus

För fler tips till julbordet – klicka in här.

Läs också: Stilrent till jul – duka med grått och guld

Läs också:
 Hemkryddad är godast – 3 spännande snapsar som hör julen till

Läs också: Efterrätt i jul – här är julbordets bästa desserter