Grisfötter, lutfisk och dopp i grytan är några av de rätter som en majoritet av svenskarna helst låter bli på julbordet, visar en ny undersökning av Kantar Sifo på uppdrag av ICA.

Julrätterna svenskarna helst låter bli:

  1. Grisfötter (74 %)
  2. Kalvtunga/Kotunga (69 %)
  3. Rökt ål (56 %)*
  4. Lutfisk (52 %)
  5. Sylta (50 %)
  6. Dopp i grytan (48 %)
  7. Lax- /Fiskaladåb (48 %)
  8. Brunkål (41 %)
  9. Fårfiol (35 %)
  10. Sillsallad (32 %)

Undersökningen är genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av ICA med över 4 200 respondenter.

* – Det finns fler skäl än smak till varför
det här är Sveriges minst älskade julmat.
Ålen är idag en akut hotad art och
därmed även fridlyst. Vi säljer inte ål i
någon av våra butiker, men saknar man
smaken av rökt på julbordet passar det
utmärkt med exempelvis rökt lax,
förklarar Leif Grönlund, Matkreatör för
ICA Köket.

Nya rätter att introducera på julbordet

Två av tre (66 %) svenskar kan tänka sig ett mer varierat julbord, sådant som man traditionellt inte brukar ha. Mest sugna på att bryta traditionerna är kvinnor i åldern 18-34, där något fler än åtta av tio (84 %) kan tänka sig ett mer varierat julbord.

Rätterna svenskarna skulle kunna tänka sig att introducera på julbordet:

  1. Sallad (42 %)
  2. Tapas (27 %)
  3. Falafel (16 %)
  4. Grytor, exempelvis curry (16 %)
  5. Sushi (15 %)

 

 

NUVARANDE Sveriges minst älskade julmat – det här vill vi INTE ha på julbordet
NÄSTA Allt du behöver för stora julbaket!