Sverige + texmex= sant. Här är recept till tacomiddagen som gillas av alla. Perfekt fredagsmat - perfekt alla dagar i veckan.

Vi svenskar är, tillsammans med norrmännen, de som äter mest texmex i hela Europa. Tacos, burritos och liknande slinker ner för ungefär en miljard kronor årligen – en rejäl ökning jämfört med för tjugo år sedan då samma siffra var cirka 70 miljoner kronor enligt Santa Maria.

Finsmakarna ville länge göra gällande att vår svenska variant inte har så mycket gemensamt med det ursprungliga mexikanska köket men den kritiken ljuder allt ihåligare – för nu nöjer vi oss inte längre med färdiga taco dinner-paket utan lagar helst själva från grunden.

De riktiga hardcorefantasterna gör sina egna tortillabröd och det finns en uppsjö av webbshoppar som säljer tortillapressar och mängder av bloggar som guidar dig till vilken sorts mjöl som är  bäst.

Det är tacksamt att laga sin texmex själv: råvaror som bönor, lime, och vitlök är inte dyra och lätta att få tag i, det är lätt att variera grönsaker, tillbehör och smakstyrka efter eget huvud och är ni många som ska äta blir det bara trevligare – alla kan hjälpa till att skära grönsaker, hacka eller mixa.

Glöm inte bort bönorna, en viktig beståndsdel i det mexikanska köket. I våra burritos samsas svarta bönor med majs, ris och köttfärs, men om du vill vara än mer genuin kan du prova utan kött. Bönorna, fast då kidneybönor, tar också sin givna plats i vår goda nachotallrik!

Enbart gräddfil och burksås är ett minne blott, en riktigt god texmexmiddag  kräver mängder av goda tillbehör du gör själv. Creamed Corn till exempel, eller hemmagjord salsa roja med gott om vitlök , lime och koriander.

Vill du få till en mer slowfoodtouch – gör ett långkok på rökig pulled pork eller högrev och använd det i stället för köttfärs i dina burritos eller tacos.

(Källa:dn.se, expressen.se)

NUVARANDE Sverige hjärta texmex = sant
NÄSTA Rekommenderas! Fynd! Modernt vin! – här är vinerna experterna hyllar