Snapsen måste drickas oftare! Det menar Sveriges första sommelier med snaps som specialitet.


Bodil Andersson,
så heter världens första snapssommelier! Hon ska leda restauranggäster och andra till rätt snaps till rätt mat, precis som en vinkypare gör i vanliga fall.

– Jag har valt att specialisera mig på snaps precis som andra sommerlierer är experter på vin eller whisky. I min roll som snapssommelier vill jag inspirera till att smaka på snapsen, kombinera rätt kryddning till rätt mat och lyfta fram snapsen – inte bara vid högtider utan året om, säger Bodil Andersson.

Den första snapssommelieren har fått sin titel via den svenska sommmelierföreningen – en förening som samlar och utvecklar de svenska dryckeskyparna.

– Japanerna har sin sake och skottarna sin whisky. I Sverige har vi snapsen. Genom att arbeta med en snapssommelier och få in snapskunskap i våra utbildning vill vi vidareutveckla vårt dryckesarv och samtidigt behålla den hundraåriga tradition som snapsen är, säger Görna Klinteberg som är ordförande i Svenska Sommelierföreningen.

Bodil Andersson anser att vi hanterar snapsandet slarvigt i Sverige idag och att den måste få en högre status.

– Idag serveras snapsen främst vid högtider som påsk, midsommar och jul. Ofta köps en och samma snaps för att passa till all mat och genom det missar vi mycket av smakupplevelsen. Vi skulle aldrig dricka ett fruktigt vitt vin till en hängmörad biff men med snapsen är vi slarvigare. Det är synd och något jag vill ändra på, säger Bodil Andersson.

Bodil jobbar på Långbro Värdshus i Stockholm, en krog som drivs av Fredrik Eriksson.

 

NUVARANDE Sverige har världens första snapssommelier
NÄSTA 5 bra viner till revbensspjäll