Sverige först med ny allergimärkning

Sverige är nu först i världen med att få en allergicertifiering av restauranger. Det ska få fler med matallergier att äta på resturanger. - Det ska känns tryggt att äta på restaurang, säger Ulf Brännström, kanslichef på Astma- och allergiförbundet.

Astma och allergiförbundet har i samarbete med Sveriges Hotell- och restaurangföretagare  utvecklat en certifiering av resturanger som ska hjälpa restauranger att erbjuda allergiska gäster trygga alternativ.
  – Det handlar om kvalitetssäkring, inte om att göra om restaurangerna till dietkök, menar Ulf Brännström, kanslichef på Astma- och allergiförbundet.

Fick en allergichock

Hela projektet började egentligen med att Mats Hulth, vd för Sveriges Hotell- och restaurangföretagare själv fick en allergichock och hamnade på sjukhus. Händelsen uppmärksammades i media och Astma- och allergiförbundet ringde upp Mats en tid efteråt och fråga om han inte var intresserad av ett samarbete.
 – Det handlar om att vi ska ta ett samhällsansvar men det är också av själviska orsaker, då vi vill att fler ska kunna gå på restaurang, säger Mats Hulth.
Joakim Lobelius, på restaurangen Hotellet, menar att det kommer bara bli fler och fler som efterfrågar en tydligare meny till exempel.
 – Det här hjälper oss att ställa krav på oss själva, så vi tycker det är jättebra. Och utbildning behövs hela vägen ner.

Ofta problem för allergiker

Majoriteten av alla problem för en matallergiker på restaurang beror på kommunikationsproblem. 
– Önskan från gästen ska gå i ett antal led, och det är då det uppstår problem och kan bli fel, säger Anders Nilsson på certifieringsföretaget LRQA som har utarbetet certifieringen.

Restauranger erbjuds utbildning

I certifieringen erbjuds restauranger ett utbildningspaket där deras personal kan lära sig laga mat till matallergiker men också bemöta gästerna på rätt sätt, och ge rätt information, bland annat i menyn. Det görs också årliga kontroller av restaurangerna.
 – Certifiering innebär att resturangen testas enligt en standard, säger Anders Nilsson.
Redan nästa vecka ska Mats Hulth möta våra nordiska grannar, som är intresserade av systemet.
 – Nu hoppas vi att andra länder vill vara med och göra något liknande, säger Ingalill Bjöörn, förbundsordförande i Astma- och allergiförbundet. 

NUVARANDE Sverige först med ny allergimärkning
NÄSTA Lyxig helgfrukost på verandan