Äntligen en svensk EM-framgång i sommar. Jonas Lundgren tog brons i kock-EM som avgjordes i norska Stavanger. – Jag är oerhört lycklig, säger den svenske stjärnkocken.

Det blev nordisk storslam i tävlingen Bocuse d’Or Europe, uppkallad efter den legendariske franske mästerkocken Paul Bocuse. Norge vann och Danmark tog silvermedaljen.
– Det här är en seger för de skandinaviska köken. Norden har alltid varit starkt men det här är fantastiskt, säger Jonas Lundgren, 30, som arbetar på restaurang Bagatelle i Oslo.

Kockarna hade i uppgift att göra en måltid baserad på lamm och en på lax. Lundgren vann sitt brons med följande rätter:
Lax ”Nordic Style” 55 grader: Sockersaltad räkspäckad lax med ostron- och halvfylld majrova och pepparrotskryddad romsås, serverad med en spröd toast smaksatt med senap, pilgrimsmussla och rökt sidfläsk.
Lamm på 5 sätt: Toppmurkelfylld lammsadelballontine, sprödstekt lammbringa och späckad lammstek med sommarprimörtoppad kantarellsandwich, tryfferad jordärtskocka med lammbräss och sherrykryddad lammsky med njure.

I tävlingen deltog 20 kockar från lika många länder.
– Bara manliga kockar deltog i tävlingen. Branschen är fortfarande väldigt mansdominerad. Men det var i alla fall två kvinnor i juryn, kommenterar Ingela Stenson, generalsekreterare i svenska Bocuse d’Or-akademien.

 

Kock-EM ny tävling för i år

  • Kocktävlingen Bocuse d’Or skapades av den legendariske franske kocken Paul Bocuse 1987 och betraktas allmänt som kock-VM.
  • Svensken Mathias Dahlgren vann tävlingen 1997.
  • I år ordnades för första gången ett kulinariskt EM: Bocuse d’Or Europe
  • Norske kocken Geir Skeie vann före dansken Jesper Kure och Jonas Lundgren från Sverige.
NUVARANDE Svenskt brons i kock-EM
NÄSTA Goda picknickmackor