Svensk sommarmiddag på nationaldagen

Kokboksgurun Monika Ahlberg bjuder på sin mest svenska meny.

Egentligen hade Monika Ahlberg tänkt njuta av svenska smaker på Mallorca över helgen. Men lite dålig framförhållning och pressad almanacka med barnens alla aktiviteter ledde till ett inte alltför oävet aölternativ.

Åker till Sandhamn

Nu kommer familjen Ahlberg-Berggren fira 6 juni tillsammans med vänner i Sandhamn istället..
– Självklart ska man äta svenskt på nationaldagen! Fisk, västerbottenpaj, sill och forellrom – det här landet har så fantastiskt många fina råvaror att bjuda på, säger tv-kocken i en intervju med Alltommat.se.

Akta sig för krock

 Men vår nya helgdag har ännu inte gett upphov till några bombsäkra mattraditioner, även om många såklart väljer svenska sommarklassiker.
– Man får akta sig så att det inte krockar med midsommarmaten, säger Monika Ahlerg.
– Men ett bra alternativ för 6 juni kan vara att göra dagen till en picknick-dag om vä’dret tillåter. Då blir det lite annan typ av mat än på midsommar, som ofta inte lämpar sig för picknick på samma sätt.

Här är recepten:

Jordgubbar, sill och knäckebröd. Kan det blir svenskare?

Sillröra på knäckebröd

Knaperstekt röding med dillcrème och sikrom

Flädermarinerade jordgubbar med glass