Nu går grisbönderna ut och varnar: Svensk julskinka är i fara. - Det finns inte svenska julskinkor så det räcker till alla, säger grisbonden Rune Ljungdahl till SR.

Så här mitt i sommaren är det inte aktuellt med jul, men grisbönderna kan redan nu förutspå hur den svenska julen kommer att se ut. Och vill du ha svensk julskinka på julbordet i år får du vara beredd att betala ett högre pris än förra året, om du ens kan få tag på någon, skriver SR Jönköping.
 – För konsumenten blir det kanske 15 kronor kilot mer än förra året, säger grisbonden Rune Ljungdahl, som samtidigt varnar för att det inte kommer att finnas svenska julskinkor så det räcker till alla.

Slaktade suggorna

–  Många valde att slakta sina suggor när priset på spannmål gick upp, istället för att inseminera dem, säger Rune Ljungdahl till SR. Det här har lett till en brist på svenskt griskött. 
 – Totalt sett måste det till en prisökning på 4-5 kronor till producenten för att det ska bli lönsamt, säger Rune Ljungdahl som på grund av för dålig lönsamhet nu väljer att lägga grisverksamheten. Men, menar Rune, vi kan alltid importera julskinkor.

NUVARANDE Svensk julskinka i fara
NÄSTA Mirakelbäret är här!