Ny svensk undersökning visar att ekologisk mjölk innehåller dubbelt så mycket av det nyttiga fettet omega-3 som konventionell mjölk. - Men det är utfodringen som avgör utslaget av fettsyrorna, säger Lena Nyberg på Skånemejerier, som beställt undersökningen.

Skillnader mellan ekologisk mjölk och konventionell mjölk finns egentligen inte i Sverige.
– Den officiella hållningen är att det inte finns någon skillnad, säger Ingela Hallberg på SLU. Därför är det speciellt när en sådan här undersökning görs i Sverige för första gången på flera år och att den visar att det finns skillnader. Ingela Hallberg tror att det kommer komma fler och fler undersökningar av det här slaget.
– De kommer att titta på detaljer de inte sett förut.

Testet visade tydliga skillnader

En sådan detalj är till exempel omega-3 och och andra nyttiga fettsyror. Den aktuella undersökningen testade svensk mjölk från 51 gårdar i Skåne. 23 var ekologiska (alla som fanns i Skåne vid det laget) och 28 konventionella. Studien visade tydliga skillnader i fettsyrorna mellan ekomjölk och vanlig mjölk.
– Det var dubbelt så mycket omega-3 i ekologisk mjölk. Men det är fortfarande på en väldigt låg nivå, säger Lena Nyberg på Skånemejerier. Det rekommenderade dagliga intaget av omega-3 är 2,2 g och en klick (25 g) ekologisk smör innehåller 0,15 g medan konventionell mjölk ger 0,08 g.
Är ekologisk mjölk bättre än konventionell?
– Svårt att säga det, säger Lena Nyberg som menar att orsaken bakom omega-3 är kossornas mat.

Maten avgör innehållet

– Det är utfodringen som avgör innehållet i mjölken. Det fanns några konventionella gårdar som hade samma nivå av omega-3 i sin mjölk och då hade de fodrat djuren med närproducerat, hö och spannmål.
Gårdar som utfodrade med majs och soja hade lägst innehåll av omega-3. Vill du vara säker på att få i dig så mycket omega-3 som möjligt från dina mejeriprodukter ska du därför välja ekologiska varor.
Resultatet från undersökningen kan leda till att Skånemejerier tittar på hur man kan förbättra fodret för alla bönder.
– Det kan bli fråga om foderrådgivning, säger Lena Nyberg.

Omega-3 är viktigt

Omega 3 är en fleromättad essentiell fettsyra, det vill säga att kroppen inte kan skapa den själv utan vi måste få den via kosten. Omega 3 finns i höga halter i fisk. Vetenskapliga studier har visat på att omega-3 har många positiva hälsoeffekter på oss människor.

Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida