Svensk bäst på att koka soppa

Lothar H Hoffman har kokat en av världens godaste soppor.

Det var för fjärde året i rad som internationella soppfestivalen i Marburg, Tyskland gick av stapeln i februari där 23 deltagare från olika länder tävlade. Och den godaste soppan gjorde Lothar H Hoffman, som bor i Småland.
Vad var ditt vinnande koncept?
 – God soppa – och bra marknadsföring, säger Lothar som hade prytt sin monter med klassiska symboler för Sverige, flaggan, dalahästen och knäckebröd. Det gick tydligen hem hos den tyska juryn. Soppan, en Nikkalouktasoppa från Lappland, var enkel.
 – Nötkött, vitkål och purjo, men det viktigaste är en matsked senap och den ska vara söt och lite stark, berättar Lothar. Det mest överraskande är att soppan inte innehåller något salt eller peppar, annars den typiska svenska smakkombinationen.

Sverige har dålig korv

Soppa är inget som Lothar kokar varje dag men han är matintresserad.  
– Det roliga med mat är att man måste vara kreativ och ha fantasi.
Som inflyttad från Tyskland är det den svenska korven Lothar har mest problem med.
  – På ICA när jag tittar på grillkorv innehåller den 25 procent kött, vad de andra 75 procenten är vill jag inte ens veta, säger Lothar som håller sig till tyska korvar om det ska vara någon alls.

Gör soppan själv

För 4 personer

250 g nötkött
200 g vitkål
200 g purjolök
1 msk senap
1 lagerblad
1 l hönsbuljong
Persilja

Strimla köttet. Bryn tillsammans med kål och lök.
Lägg i senapen, lagerbladet och häll över hönsbuljongen. Låt koka tillsammans i 10-15 minuter.
Strö över persilja.

Servera med surdegsbröd.