Svampguiden – allt du behöver veta innan du ger dig ut i svampskogen!

Allt om Mat:s kock Cecilia Lundin är älskar att både plocka och äta svamp. Här är svampguiden med hennes bästa tips inför svampplockningen! Här får du också lära dig hur du bäst tar hand om din svamp genom förvällning med mera.

Plocka svamp med en vän!

Bäst är att gå i skogen med en person som är duktig på svamp de första gångerna du är ute och plockar svamp och lära dig av vännen.

Rätt rustad för svampplockning

  • Gummistövlar.
  • Svampkorg: Ju större desto bättre; då kan du gruppera svamparna redan i skogen.
  • Renskniv med borste (för att skära bort angripna delar direkt och borsta bort skräp).
  • En bra svampbok.

3 nybörjarfavoriter i svampskogen!

  • Gula kantareller. Älskad svamp som alla kan hitta om man har tur. Godast att smörsteka och äta direkt när man kommit hem.
  • Blodriska. Lätt att känna igen, växer ofta under granar. God att blanda med andra svampar och steka. Perfekt i vegetarisk lasagne.
  • Stolt fjällskivling. Eftertraktad matsvamp, ser ut som en sagobokssvamp. Lätt att känna igen på sin hatt och sin gråbruna färg.
Svampguide-bild2
Foto: Ulrika Pousette. Den vita soppen är karljohan, den knallgula är kantarell, den mörkaste är svart trumpetsvamp och den senapsfärgade är trattkantarell.

Låt bli!

  1. Svampar du inte är säker på.
  2. Att plocka för mycket. Ta bara så mycket svamp du kan ta hand om. Var schyst och spara till andra svampletare (och gå hellre ut flera gånger i skogen).

Skynda, skynda …

Ta alltid hand om svampen direkt när du kommit hem. Grovrensa först i skogen för att få bort sniglar och smådjur, finrensa hemma.

1,5 miljoner

1,5 miljoner olika svampsorter finns det. Ett hundratal används som matsvamp.

3 sätt att ta hand om svamp

  • Stek svampen direkt.
  • Torka den: Rensa och lägg glest på tidningspapper i rumstemperatur. (Stora svampar skärs i skivor först.)
  • Förväll och frys in: Rensa och skär svampen i bitar.
    Koka utan vatten; svampen släpper vätska. Låt kallna.

Hela artikeln om hur du tar hand om och förväller svamp hittar du här!

Vitaminer & mineraler i svamp

Svamp har hög vattenhalt, och -näringsvärdet är ungefär som hos andra grönsaker. Svamp innehåller även en del kalium, selen, zink och B-vitaminet niacin. Kantarellen är lite speciell, eftersom den även är rik på naturligt D-vitamin.