Susanne älskar Västerbotten

Tv-kocken Susanne Jonsson har skrivit boken med det tydliga namnet ”Västerbottensost”. En bok om en ost. En enda ost.
Det kräver förstås en förklaring.

10 frågor till författaren:

Varför just Västerbottensost?
– Jag är ganska så hemkär och den osten ligger mig varmt om hjärtat. Jag bor i Västerbotten, och jag tycker att det är Sveriges bästa hårdost.
 Är det sant det där med all Västerbotteost härstammar från kor från Burträsk?
– Ja, mjölken kommer från gårdar i trakten av Burträsk. Så det är sant.
 Är det här Sveriges svar på parmesan?
 – Ja, jag tycker det. Den går att användas på samma sätt som parmesan, men det är förstås lite krämigare.
Men är det verkligen nyttigt att äta ost?
– Ost innehåller mycket kalcium och det är bra mot benskörhet. Visst är det viktigt med en balanserad kost, men man ska också få ha lite guldkant på tillvaron. Västerbottensost smakar mycket så det behövs heller inte så stora mängder. Lagrade ostar är bra för dem som är laktosintoleranta.
Okej – om jag nu väljer Västerbottenost i stället för en annan ost i min lasagne. Märker jag någon skillnad?
– Absolut, det gör du. Jämför du med en vanlig gratängost så blir det mer smak.
Är det viktigt med rätt bröd till?
– Jag har testat väldigt mycket olika saker till ost och det finns faktiskt inte en enda råvara som inte passar till Västerbottensost. Till och med Marabous Schweizernöt går bra.
Vet du var det köps med Västerbottenost?
– Nej, haha, det vet bara de på mejeriet.
Men fungerar det varumärket i Skåne?
– Ja, det gör det. Osten ses mer som en svensk råvara och den passar till alla goda, skånska, grönsaker.
Varför är det så dyrt med ost?
– Ja, det vet också mejeriet bäst. Men jämför med parmesan, då är Västerbottensost inte så dyr. Tänk också på att den kommer från mjölk från utvalda gårdar och att den bara kan tillverkas på ett ställe.
Vilken är ostarnas Rolls-Royce?
– Jag måste väl säga Västerbottens då. Men jag tycker om många olika ostar, olika getostar. Det enda jag inte gillar är de värsta mögelhistorierna, det blir lite för mycket.

Susanne Jonsson tar med tre ostar till en öde ö

  1. Västerbottens – för jag är ganska så hemkär.
  2. Getost – jag gillar Monte nebro.
  3. Blåmögel – det finns många goda.

 

Driver eget företag

Namn: Susanne Jonsson.
Ålder: 33.
Bor: Umeå:
Yrke: Tv-kock som också driver det egna företaget Foodie. Hon har en fil. mag i gastronomi och en vinexamen från London.
Aktuell: Kock i tv-programmet ”Gokväll” och med nya boken ”Västerbottensost”.