Stort test av våffeljärn

På jakt efter det bästa fraset har Leva&Bo testat åtta dubbla våffeljärn.

Många av modellerna ser snarlika ut, både in- och utvändigt. I testet har samtliga järn hjärtformade laggar förutom C3 där formen är mer
fyrkantig. Några av våffeljärnen har reglerbar temperatur och lampor som indikerar när järnet är elanslutet och när det är tillräckligt varmt. Wilfa och Cloer kan förvaras stående.
 
Snabb & jämn
Har man många gäster är det en fördel om gräddningstiden är kort,
i testet varierar
tiden mellan 3–9 minuter. En jämn gräddningstid är också att föredra eftersom man slipper passa järnet. Då barn gärna vill vara med är det bra om järnet inte blir så varmt på utsidan.

Så gjorde vi

Smartson har använt färdig mix för frasvåfflor. De våffeljärnen som har fler än ett värmeläge har testats på maxeffekt.  Måtten presenteras i bxdxh. Betygskriterierna är  kvalitet, kapacitet, funktioner, design samt värde för pengarna. Maxbetyget är 5 poäng.

3 våffeltips

1.Inga ägg.
Bästa frasvåfflorna gräddas på en smet utan ägg. Vispa ihop 4 dl vetemjöl, 3 dl vatten och 1 krm salt. Låt stå en timme. Vispa 4 dl vispgrädde till hårt skum, vänd ner i smeten.

2. Utan grädde.
Enklaste frasvåfflorna görs utan vispgrädde
i smeten. Smält 100 g smör, låt svalna. Rör ihop 2,5 dl vatten, 3,5 dl vetemjöl,2 dl mjölk och 2 tsk bakpulver. Rör ner den avsvalnade smöret.

3. Stapla inte.
Lägg inte nygräddade våfflor i en hög, för då blir de mjuka. Bred ut dem på ett galler i stället. Våfflor som  kallnat och blivit mjuka kan värmas snabbt  i ugnen på  250 grader.

NUVARANDE Stort test av våffeljärn
NÄSTA Fyra öl som breddar smaken