V&S kan tvingas betala 235 miljoner för att de använt namnet Golden Gate på ett vin. Nu heter det California White igen - och så lär det förbli.

Vin & Sprit måste ändra namnet på storsäljaren Golden Gate, skriver TT. Högsta domstolen har valt att inte ta upp tvisten och det betyder att motparten har rätt till namnet. Motparten är det amerikanska företaget The Whine Group (TWG) som hävdar att varumärket Golden Gate ägs av dotterbolaget Golden State Vintners (GSV).
Sedan 1998 har V&S sålt vinet Golden Gate med bytte tillbaka till det gamla California White efter att de blivit dömda. Men TWG nöjer sig inte med namnbytet. De vill ha pengar. Och kräver skadestånd på 235 miljoner kronor.

 

"Påhittad historia"

"Det finns nu inga möjligheter kvar för V & S att försöka dra sin påhittade historia om man skapat varumärket Golden Gate", skriver Ulrike Backhaus Müller, vd för TWG i Europa, i en kommentar till TT. TWG kräver också att Systembolaget helt tar bort vinet ur sitt sortiment eftersom det på vinernas etiketter finns bilder som gör intrång på GSV:s rättigheter och att V & S omedelbart slutar att sälja det "underlägsna vin" vars förpackningar och etiketter utgör varumärkesintrång.
– Då är de själva väldigt vilseledande. Tvisten gäller ordet Golden Gate, inte bilden Golden Gate, det är väldigt viktigt. Redan i samband med tingsrättens utslag kom vi överens med Systembolaget om att ta bort alla de produkter som hette Golden Gate och gick tillbaka till det ursprungliga namnet, nämligen California White, säger Vin & Sprits kommunikationschef Jacob Broberg till TT.