Kombinationen Gotland och rom kanske inte känns så naturlig. Men snart kan du köpa Altissima Vulgaris, en rom gjord på ön.

Räkna med rusning efter rom på måndag. Då släpps nämligen den gotländska rommen Altissima Vulgaris på Systembolaget. 400 flaskor är allt som finns och de lär gå åt – direkt!


Dharesh Narshi
heter mannen som skapat den gotländska rommen.

– Det ska bli spännande att höra vad de som smakar den tycker. De som testat den redan säger att den har bra romkaraktär och en lång eftersmak. Och smak av vanilj och marsipan…


Rommen finns
bara i 21 butiker i Sverige och det går inte att förbeställa så det lär vara kö på sina håll på måndag klockan 10 – det är ju inte varje dag som det går att köpa en rom gjord på Gotland.


Rom och rom
förresten – är det verkligen en rom?

– Nej, medger Dharesh Narshi, för att vara en riktig rom så måste drycken vara gjord på sockerrör. Vi gör vår rom på sockerbetor så det räknas inte riktigt.

– Jag har skrivit till EU-kommissionen för att be om lov att få kalla vår produkt för rom men de har inte svarat ännu.


Rommen från Träkuml
a ska inte blandas i drinkar. Man kan göra det men….

– Det bästa är att njuta den som den är, rumstempererad och lite åt gången. Tar man en smutt kaffe efter rommen så blir det en fantastisk upplevelse.


Företaget som
tillverkar Altissima Vulgaris – Träkumla Rom – har funnits på Gotland sedan 2002. Man gör även smaksatt rom som inte är lagrad men rommen som börjar säljas på måndag är lagrad i snart 4 år, ligger den längre så riskerar den att bli för söt. Den är ljust gulgrön till färgen och har lagrats på ett fat och blandas inte med andra årgångar på destilleriet.


Och om man
inte får tag på en flaska på måndag, hur gör man då?

– Då får man vänta tills nästa år,  skrattar Dharesh, man har bara en chans per år att köpa vår rom.

 Priset? En flaska kostar 389 kronor – men då får du 50 centiliter.

NUVARANDE Stor förväntan på gotländsk rom
NÄSTA Amaranthfrön är glutenfria!