Stockholm ligger i topp när White Guide listar Sveriges bästa restauranger för 2009.

Årets stora vinnare är inte förvånande restaurangen Mathias Dahlgren Matsalen på Grand Hôtel i Stockholm. De kammade hem mest poäng för service och miljö och för maten fick de 37 poäng, lika mycket som tvåan, trean, fyran och femman fick för maten.

 – Det är så många restauranger som är duktiga så det blir jämt i toppen, säger Mikael Mölstad från White Guide på galan i Vinterträdgården på Grand Hôtel.

I år har White Guide-tyckarna ändrat sina kriterier och höjt poängen för maten och servicen.

 – Servicen blir allt viktigare och den utvecklingen har varit långsam så det väljer vi att uppmärksamma.

Helhetsintrycket har fått en mer avgörande betydelse än de haft innan. Både ettan och tvåan på listan har bland annat stans bästa utsikt. Från Mathias Dahlgren ser man som gäst ut mot slottet och från tvåan på listan, restaurang Lux på Lilla Essingen har man en underbar utsikt in mot stan och Västerbron.
   Sverige blir bättre och bättre på restaurangliv, enligt White Guide som i år har poängbedömt 16 restauranger fler än året innan.

 – Nu kan man hitta bra käk över hela Sverige och våra kockar blir allt skickligare i landet, säger Mölstad.

Sammanlagt har 208 restauranger fått poäng och av dem kvalar 31 in på Mästarlistan och det är fyra fler än förra året. Och listan hoppas Mölstad ska få betydelse för den lilla restaurangen.

 – Vi hoppas att vi sätter spotlight på krogarna med den här galan.

Finns två stora listor

White guide är en restaurangguide för Sverige. I årets upplaga kan du läsa om 553 restauranger i det här landet, och de är indelade i olika kategorier. Guiden går att köpa på till exempel nätbokhandeln Adlibris.

Så fungerar poänglistan

  • Det finns två stora listor att kvala in på, Internationell mästarklass och Svensk Mästarklass.
  • White Guide sätter poäng på restaurangbesök. För att kvala in på Internationell mästarklass måste man få minst 80 poäng varav maten ska ha fått minst 36.
  • Efter de två stora listorna finns också klasserna: Mycket god klass, God klass, Ett bra ställe och Ett tips.