Stjärnkockens goda påsklamm

Så här gör du stjärnkocken Jonas Dahlboms eget påsklamm

Lammstek från fjällbete med sparrissallad, rostad vitlök och citrussky

4 personer

1 st lammstek á 800 gram

salt och peppar

2 msk råsocker

Salta, peppra och bryn steken i smör. Lägg köttet på galler i ugnen med en plåt under. Slå på 5 dl vatten. Strössla över råsockret. Kör på 160 grader tills köttet är 54 grader i mitten. Ös ofta med vätskan som rinner ner på plåten. Ta ut och låt vila 15 minuter i folie.

12 st gröna sparrisar

12 st minimorötter

blandade salladsblad efter egen smak

1 msk olivolja av bra sort

Skala sparrisen och koka den i saltat vatten. Kyl ner. Ansa morötterna och koka dom i saltat vatten. Kyl ner. Ljumma på grönsakerna i en kastrull med lite olivolja och pressad citron och blanda med salladen. Smaka av med salt och peppar.

8 st solovitlökar

Skala vitlöken och lägg den på gallret bredvid lammsteken. Ös den också med lammskyn. Smaka av med salt och peppar.

2 dl oxbuljong

lime

 apelsin

 citron

gullök

2 msk råsocker

Skala och hacka löken. Riv skalet av citrusen och pressa ut saften. Fräs lök, skal och saft i en kastrull med råsockret. Slå på oxbuljongen och skyn från lammsteken. Koka sakta i 30 minuter. Sila och smaka av med salt och peppar.

Servera med någon slags potatis. Jag tog rattepotatis och kokade in i buljong och vände den sen i en blandning av rostad panco, limecest och flingsalt. Man kan också om man vill servera en kall creme till tex creme fraiche blandat med olivolja och blandade hackade örter.

NUVARANDE Stjärnkockens goda påsklamm
NÄSTA Smakstart för nya AlltOmMat.se