Stjärnkocken tolkar Västerbottensost

Ta del av stjärnkockens nya recept på osten från Norrland.

Här har du Fredrik Erikssons recept:

Förrätter eller tilltugg:

Anjovisfyllda Västerbottensost-krustader

Rostad strömming med primörsallad toppad med Västerbottensost

Västerbottensost-terrine

Västerbottensostfyllda vårrullar

Smögentoast

Bröd till festbordet:

Västerbottensost-krans

Tillbehör:

Örtstuvad potatis

Sauterad sparris

Varmrätter:

Grillad Salsiccia med Västerbottensost-crème

Grillade lammkotletter med Västerbottensost-risoni

Bönsoppa med Västerbottensost-sticks

Västerbottensostfyllda kycklinglår

Desserter:

Fattiga riddare med Västerbottensost

Smakrik äggakaka

Ett möte med Fredik

Fredrik Eriksson har jobbat med mat på hög nivå i Sverige sedan han gjorde sig ett namn som Årets kock redan 1987. Nu arbetar han som ordförande för tävlingen och tycker den är viktig för unga kockar.
   – Det är ett bra sätt att bli etablerad på, säger Fredrik.

Vi sitter i Burträsk och har just smakat på hans tolkning av Västerbottensost. Företaget bad honom ta fram 14 nya recept med osten i centrum och efter sju av dem klappar jag mig på magen och inser att jag nog precis ätit något av det bästa på väldigt länge.

 – Det fina med Västerbottensosten är att det ligger ett gediget svenskt hantverk bakom, berättar Fredrik som satsat på recept där han räknar med hemmakocken har ganska ont om tid.

 – Vi ljuger ju för oss själva om vi säger att vi har tid, säger Fredrik som tycker att osten är som godast som den är, eller med salt och peppar. Men ska man laga till den ska det vara tillsammans med klassiska smaker.