Stjärnkockarnas julbord

Nu kan du lyckas med den nyttiga och goda julmaten. Vi har gjort halva jobbet åt dig!
Här är hela julbordet samlat i enkla recept från tre superkockar. Klassiker som skinka, revbensspjäll, köttbullar och sill kryddat med personliga favoriter som apelsingravad lax och strömming med rödbetor.

 Tom sjöstedts recept:
KÖTTBULLAR MED KRYDDPEPPAR OCH  PERSILJA

  •  500 g nötfärs
  • 100 g fläskfärs
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 dl grädde
  • 1 dl ströbröd
  • 1 ägg
  •  0,5 tsk mald kryddpeppar
  •  2 msk strimlad persilja
  •  Salt och svartpeppar

GÖR SÅ HÄR:
1 Blötlägg ströbröd i grädden.
2 Blanda samma alla ingredienserna förutom persiljan. Smaka av med salt och svartpeppar.
3 Rulla till köttbullar och stek färdiga i mycket smör.
4 Tillsätt persiljan precis innan servering.
 

APELSINGRAVAD LAX

  • 800 g laxfilé utan skinn
  • 0,5 dl salt
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 dl koncentrerad apelsinjuice
  • 2 msk plockad timjan
  • 2 apelsiner

GÖR SÅ HÄR:
1 Gnid in laxen med salt, socker, apelsinjuice och timjan.
2 Strimla skalet på apelsinen med ett zestjärn. Fördela strimlorna och saften från apelsinerna över laxen.
3 Låt laxen ligga i kylen över natten. Skär sedan upp i fina skivor och lägg upp på ett fat.

ÄPPELPURÉ MED VANILJ

  • 6 st äpplen, skalade
  • 1 vaniljstång
  • 4 tsk florsocker
  • 1 msk citronsaft
  • salt

GÖR SÅ HÄR:
1 Dela äpplena och lägg i en kastrull med vaniljstången.
2 Låt koka och sjud försiktigt tills äpplena är mjuka.
3 Sila bort vätskan och ta bort vaniljstången.
4 Mixa slätt och smaka av med socker, citronsaft och salt.