Spanien – den sjätte boken i serien Smaker från hela världen

Skaffa ”Smaker från hela världen” – en unik kokbokssamling med världens bästa recept från Allt om Mat. Varje onsdag kommer en ny kokbok med Expressen för bara 69 kr. Onsdagen den 10 december kommer boken ”Spanien”.

Paella, tapas, tortilla, gazpacho – redan namnen väcker härliga 
minnen till liv hos många svenskar. Efter flera decenniers 
charterresande förknippas det spanska köket inte bara med 
färgstarka och smakrika rätter, utan också med sol och värme!

Gott att småäta
Och det är inte bara smakerna av serranoskinka, kryddig chorizo och 
solmogna tomater som vi tagit med oss hem. Av spanjorerna har vi 
också lärt oss att det inte är fel att småäta – snarare 
tvärtom. Tapastraditionen har under århundraden utvecklats till en 
skön konst i Spanien. Enligt en av alla bakgrundshistorier började 
det med att barerna serverade en liten brödbit ovanpå glasen som 
»lock« (tapas på spanska), så att flugorna inte skulle komma åt 
vinet. På brödbiten placerades utan större finess en bit ost, 
skinka eller korv. I dag kan tapas också serveras som raffinerad 
gourmetmat på trendiga innerestauranger. Och ska det vara riktigt 
spanskt ska det drickas sherry till munsbitarna.

Kakao från Latinamerika
Dagens spanska kokkonst har sina rötter i historien, där många 
olika kulturer bidragit med olika ingredienser. Ett exempel är 
kakaon, som spanska erövrare tog med sig hem från Latinamerika redan  på 1500-talet, långt innan européerna stiftade bekantskap med te och kaffe. Allra störst inflytande på spansk matlagning har 
förmodligen morerna haft, som ockuperade landet i över 700 år. 
Från den nordafrikanska matkulturen tog de med sig svartpeppar, 
muskot, kummin och saffran. De planterade också de första 
citronträden på spansk mark och visade hur mandel kunde användas 
för att reda såser.

Traditionen präglar
Även om kryddstarka korvar och potatisomeletter kan beställas över 
hela landet är det tydligt hur traditionerna fortfarande präglar de 
regionala köken. I heta Andalusien, där det finns gott om örter och 
kryddor, har den svalkande och kryddstarka gazpachon sin hemvist. 
Paellan kommer ursprungligen från risodlingarnas Valencia. Och i 
Kataloniens varierade landskap – med kust, berg och betesmarker – 
finns det mesta i matväg. Speciellt kända är katalanerna för sina 
fantastiska såser och matiga soppor av bönor, pasta och korv. Uppe i 
nordvästra hörnet av den iberiska halvön ligger Galicien, med 
kuststräcka mot Atlanten, där menyerna domineras av havets skatter.
Olivoljan en representant
Skulle man tvingas lyfta fram en enskild representant för det spanska 
köket måste det nog ändå bli olivoljan. Spanien producerar mer 
olivolja än något annat land i världen.

Fyra kapitel
Här i boken har det spännande spanska köket försvenskats lite 
grann och delats in i fyra kapitel:
Tapas
Tapas är ett urval smårätter som antingen var och en för sig kan 
serveras som aptitretare eller, flera tillsammans, bli en hel måltid. 
Här finns peppriga räkor, baconlindade dadlar, katalanska 
köttbullar och många goda grönsaksrätter. En del gör sig bäst 
ihop med en bit gott bröd, andra träs upp på tandpetare.

Fisk & skaldjur
Fisk & skaldjur handlar i spanska sammanhang mycket om bläckfisk, 
musslor och fisk som serveras knaperstekt eller grillad. Hitta din 
egen favorit bland recept som escabeche (kryddigt marinerad makrill) 
och arroz negra (svart paella). Kanske blir det pastarätten som på 
djärvt, spanskt vis blandar musslor och chorizo?

Kött & kyckling
Kött & kyckling innehåller en samling recept som väl speglar de 
spanska traditionerna. Till kötträtterna använder spanjorerna 
nämligen oftast kött från mindre djur: lamm, kalv och gris (helst 
spädgris). Och kycklingen tillagas ofta styckad i mindre bitar. 
Många av rätterna i detta kapitel får karakteristisk smak av 
vitlök, paprika, chili och peppar.

Desserter
Desserter är ofta en fruktig avdelning på spanska menyer. Särskilt 
apelsin spelar en nyckelroll i många söta rätter, vilket också 
märks här. Två andra ingredienser som ofta återkommer är choklad 
och mandel. En otippad höjdare blir kanske apelsinsalladen med 
fetaost, som kryddas med salt och peppar, garneras med koriander och serveras ihop med honungssöta mandelflarn?

Smaklig måltid
Trots att utbudet i svenska matbutiker inte alltid kan jämföras med 
överflödet i en spansk saluhall kan recepten i denna bok 
förhoppningsvis inspirera till spansk matlagning i både Svedala och 
Säffle – lycka till och ¡Buen provecho! (smaklig måltid!).

SMAKPROV UR BOKEN

ETT SMAKPROV UR "SPANIEN"

 

TIPS PÅ RESOR TILL SPANIEN

Vandra på Mallorca

Kär i Palmas hjärta