Sommarhunger

Lammkotletter, halloumi, melon och smultron… Ni anar inte vilket ”elände” det är att läsa korrektur på Allt om Mat. Vi har naturligtvis en professionell korrekturläsare – Peje, expert på både mat och språk – men jag vill gärna också kolla igenom vad som strax ska gå till tryck. Och i samma ögonblick jag börjar läsa är jag förlorad.

Det är då veckans matplaner kastas över ända. Familjen har gett upp; det blir ingen lasagne eller falukorv i ugn den här gången heller. Det blir något helt nytt, direkt från korrektursidorna, som kommer att kännas helt rätt i säsong – om typ två månader…
För så långt i förväg måste vi vara för att hinna få allt klart. Och säga vad man vill, det är inte lätt att få tag på smultron (sid 84) i april. Så just på den punkten fick jag ge mig denna gång. Men lammkotletterna (sid 27), halloumin (sid 107) har jag och de mina girigt tuggat i oss.

Och i går köpte vi ny grill! En liten klotgrill som tog så lång tid att montera ihop att son och far till slut gav upp, slängde i grillkolen, tände på – men la köttet i stekpannan i stället. Precis när det var klart att äta konstaterade vi att grillkolen var perfekt… Nåja, det blev supergott i alla fall, och nästa gång vet vi hur lång tid det tar!

Lycka till med din egen grillsommar – i det senaste grillnumret har vi samlat massor av recept och tips för härliga måltider utomhus!

Just nu pratar vi om…

… matval
Kommer maten att bli en viktig valfråga? Det hoppas vi. I dag är Lund den kommun i landet som köper in störst andel ekologisk mat till offentliga institutioner, hela 34 %. Genomsnittet ligger på ca 10 %, och förutom Lund är det bara  Uppsala läns landsting, Torshälla stadsdelsförvaltning i Eskilstuna, Åre och Vaggeryd som överträffar regeringens mål på 25 %. Mer info på ekomatcentrum.se.

… hallon
Jordgubbar svenska folkets absoluta favoritbär enligt Bärfrämjandet. På andra plats kommer hallon. Det lite märkliga är att så många som var tredje kvinna, men bara var sjätte man, tycker att hallon är det allra godaste bäret. Vi lovar hursomhelst att fortsätta tillgodose alla sorters bärintressen i Allt om Mat.
/lägg in bild på hallon?/

… grillboom
Sex av tio svenskar uppger att de grillar minst en gång i veckan under sommarhalvåret, vilket är en ökning på 10 % jämfört med 2004. Tre av tio tillhör de verkliga entusiasterna som grillar flera gånger i veckan. Trenden talar också för exklusivare grillar och fler kryddstarka korvar med högt köttinnehåll. Allt enligt uppgifter från Scan.

NUVARANDE Sommarhunger
NÄSTA Då är det sämst att äta för tänderna