Snart kan du få hjälp med tråkiga rutinuppgifter i köket - av en robot. Ett forskningsteam i Bristol har fått ett stipendie på 12 miljoner kronor för att se om det är möjligt att få robot och människa att jobba sida vid sida, skriver BBC.

Projektet heter Co-Operative Human Robot Interaction Systems och bedrivs på Bristol Robotics Lab. Syftet med projektet är att se om det är möjligt att robotar och människor kan arbeta sida vid sida, med exempelvis köksarbete.
– Vi ska se om det är möjligt att roboten exempelvis kan röra i soppan medan människan håller i grädde, säger professor Chris Melhuish till BBC.

Måste veta hur den ska vispa

Men det är ingen enkel process.
– Dels måste roboten veta vad målet med uppgiften är och dessutom måste den veta hur hårt den ska vispa soppan, vad det betyder när människan håller upp handen och eller vad minen i ansiktet på människan betyder när roboten råkar spilla soppa på människan arm och så vidare, säger Chris Melhuish till BBC.
Hittills har robotar som används i industrin varit omgivna av säkerhetsstängsel, vilket inte skulle fungera i ett kök.
– Om vi kan ge roboten det nödvändiga " tänkandet" är vi ett steg närmare så kallade hushållsrobotar avlutar Chris Melhuish.

NUVARANDE Snart är hushållsroboten här
NÄSTA Fem middagstips med grillad fläskfilé