Sill, lax, sparris, färskpotatis, jordgubbar. När Årets Kock väljer midsommarmat blir det klassiska svenska smaker. Det är precis sådan mat han själv vill äta på midsommar.

Tom Sjöstedt susar in i köket fullastad med plastburkar och paket. Jeans och citysmart t-shirt, håret på ända och sprittande av energi. Så är också Årets Kock en ung man på 32 år med karriär och familj och stort fotbollsintresse och…
– Det här året är hektiskt och värre blir det i höst med inskolning av Asta på dagis och mat-OS. Men familjen är viktigast och jag hoppas att jag inte försumma dem. Det är ett pussel att få ihop. Fotbollen funkar som en paus, jag spelar i division 7 med träning och match en gång i veckan. Jag är med så ofta jag hinner, när jag spelar fotboll kan jag koppla bort allt och tänka på annat.

Tom driver egna matkonsultföretaget Selleri och jobbar dessutom halvtid som köksmästare på Pontus Frithiofs cateringfirma Från Pontus. Fast just nu är han tjänstledig därifrån, det tar tid att vara Årets Kock. Han bor med sin sambo Maria, som är projektledare på ett event- och kommunikationsföretag, och lilla dottern Asta mitt på Södermalm i Stockholm.
Hemma har jag bara ett pyttelitet kök men det funkar ändå. Vi har till och med spelat in webb-tv där och det fungerade bra. Det blir mest att jag lagar mat hemma. Maria och jag brukar dela på nattningen av Asta och när det är min tur att natta står Maria för maten – då blir det köpt snabbmat som indiskt eller sushi.

– Midsommar brukar vi fira med min eller Marias familj. Då lagar inte jag mat och det är skön, bekönner Tom. Ofta blir det knytis, det är trevligt. Vi tar med 2-3 saker var, mest kall mat som sill och lax. Ost och knäckebröd hör förstås till liksom nubbe. På kvällen kanske vi grillar. Det ska vara smidigt och lätt när man gör midsommarmat.
Årets Kock föredrar nordiska smaker; röding, löjrom. västerbottensost, dill. pepparrot.
– Jag försöker bredda mig men hamnar alltid här i det nordiska.

Tom Sjöstedt

Ålder: 32 år.
Familj: Sambon Maria och dottern Asta, knappt ett och ett halvt år.
Bor: Södermalm i Stockholm.
Gör: Kock. Med i svenska kocklandslaget.
Aktuell: Årets Kock 2008.
Favoritprimör: Knipprödbetor som jag kokar, vänder upp i brynt smör och äter med knaperstekt tärnat rökt sidfläsk, lite skivad gräslök och citronskal. underbart gott!