Idag är det sista dagen för julklappsinköpen. Här har du några snabba tips för dryckesälskaren

Har du panik för att hitta de sista perfekta klapparna till dina vänner som älskar drycker så kommer här några kvicka tips.


Flaskor.
Ja, det är traditionellt, tråkigt och fantasilöst men alla som älskar drycker älskar att få dem i present. Så enkelt är det. Det är för sent att hitta de riktiga rariteterna men det finns alltid något kul att packa in. Tänk teman, länder, smaker, druvor, områden, etiketter, vinmakare, tokiga kombinationer, dofter – vad som helst som kan få din klappmottagare julig och glad. Men tänk på att Systembolaget är stängt på julafton!

Böcker. Det är enkelt men det är kul. Här är några förslag:

Champagneguide av Richard Juhlin – allt du behöver veta om champagne.

Mat, vin och vanilj från Sydafrika av Elisabeth Johansson – spännande och exotiskt.

En god bok om konsten att njuta av ost och vin av Michel Jamais – en kombination som alla älskar.

Vin från hela världen : vinlexikon från A till Ö av Oz Clarke – ett standardverk som lär alla någonting.

100 frågor och svar om vin av Jens Dolk – enkelt och roligt med svar på nästan allt.


Glas.
Det finns alltid ett glas som saknas i din familjemedlems samling. Tänk efter, kanske kan det vara ett set med whiskyglas. Samlar han eller hon på någonting? En speciell servis kanske? Specialvinglas för sherry, för portvin, för champagne? Hittar du rätt kan det bli en långsiktig gåva.


Dryckestillbehör.
Det kan verka fantasilöst men vad är en hemmabar utan drinkpinnar, drinkblandare, isbitsmakare, karaff eller allt annat som behövs för att kunna blanda perfekta drinkar. Du hittar ofta ett basutbud i de större mataffärerna eller i presentbutiker.

Lycka till!