I annonssamarbete med ARLA

Smörstekt torsk med syrad sötpotatiscrème, spetskål och kantareller är en rätt som har smakerna i perfekt balans. En superbra festrätt som går att förbereda.

Ingredienser

  • 1 kilo torskrygg, med skinn
  • 1 liter kallt vatten
  • 4 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk smör

Sötpotatiscrème

  • 1 kilo sötpotatis
  • 1 röd chili, ex. spansk peppar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk smör
  • 3 dl syrad grädde Arla Ko®
  • 2 msk riven ingefära
  • 1 1/2 tsk salt

Tillbehör

  • 400 g spetskål
  • 250 g kantareller
  • smör 2 msk + 2 msk
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • dill

Börja med att rimma fisken i cirka 1 timme så att den blir fast och får en fin sälta. Den syrade grädden och ingefäran piggar upp sötpotatispurén. Arla Ko® syrad grädde är syrad med mjölksyrebakterier och hjälper till att balansera smakerna. Dess lätt syrliga smak gör den till ett utmärkt alternativ till andra typer av grädde och crème fraiche.

Gör så här:

1. Blanda vatten, salt och socker till rimlagen. Skär torsken i portionsbitar och lägg den i rimlagen. Låt rimma cirka 1 timme.

2. Sötpotatiscrème: Skala potatisen. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Skala och finriv vitlöken. Låt potatisen rinna av och mixa den till en slät puré med smör och syrad grädde. Tillsätt chili, vitlök och ingefära. Krydda med salt.

3. Sätt ugnen på 150°. Ta upp torsken och låt den rinna av på hushållspapper. Stek torsken med skinnsidan ner i smör på ganska hög värme i en stekpanna, cirka 1 minut så att skinnet blir riktigt knaprigt. Lägg över i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen tills innertemperaturen är 55°. Ta upp och håll den varm under smörgåspapper.

19070_AOM_070461333_H_Pe_TS2_fixad

Prova Arla Ko® syrad grädde i dina favoriträtter och gör de ännu godare! Testa att använda i stället för vispgrädde, matlagningsgrädde eller crème fraiche .

4. Ansa och skär kålen i klyftor och stora svampar i bitar. Stek svampen tills allt vatten från den försvunnit. Tillsätt smör, stek svampen ytterligare.

Med Arla Ko® syrad grädde som hemlig ingrediens blir allt gott ännu godare! Inspireras av fler recept med syrad grädde här.

VISSTE DU ATT…
… Arla Ko® syrad grädde är en grädde som syrats med mjölksyrabakterier. Den kombinerar gräddens alla goda egenskaper med en frisk syra som höjer smaken på alla rätter. Den går bra att vispa och ger perfekt konsistens utan redning. Passar utmärkt i såser, soppor och grytor och balanserar smaken på rätter med naturligt söta råvaror. Omskakas innan användning.


TIPS!

Vill du ha en lättare känsla i din matlagning? Prova Arla Ko® gräddmjölk som enbart är gjord på färsk mjölk och färsk grädde. Den har en fetthalt på 6 % och kan användas i bland annat sås, soppa, pastagratäng eller pasta. För lägre fetthalt men mycket smak!

Arla Ko® gräddmjölk är en fylligare mjölk som är lättare än grädde i matlagningen. Lyxa till vardagen med extra fina pannkakor, fylligare gröt och goda stuvningar.