Smaker från Sydostasien – tredje boken i serien Smaker från hela världen

Skaffa ”Smaker från hela världen” – en unik kokbokssamling med världens bästa recept från Allt om Mat. Varje onsdag kommer en ny kokbok med Expressen för bara 69 kr. Onsdagen den 19 november släpps ”Smaker från Sydostasien”.

Asiatisk mat är riktig snabbmat. Simsalabim, så är allt klart i wokgrytan!
Nja, det är faktiskt inte hela sanningen. Innan allt kan fräsas krävs en hel
del strimlande, hackande och malande. Men när allt väl är förberett kan
man – innan gästerna hinner säga »pak chee« (koriander på thailändska)
– servera en varm och fräsch måltid.
Till skillnad från många europeiska länders strikta måltidsordning
dukas alla rätter fram samtidigt, som ett dignande och färgglatt smörgåsbord.

"Balans"
Och precis som i österländsk fi losofi är nyckelordet »balans«; det
viktiga är att låta starka och milda inslag matcha varandra.
Det sydostasiatiska köket fi nns i många regionala och lokala versioner.
Kännetecknande för dem alla är blandningen av hetta, sötma och
syrlighet. Menyerna domineras traditionellt av grönsaker, och den
självklara basen är ris och nudlar. Nudlar fi nns i många varianter:
spröda nudlar av rismjöl, glasnudlar, äggnudlar och vetenudlar. De
två sistnämnda är de som mest påminner om pasta. Vanligaste riset är
jasminris, som ska vara lite klibbigt.

Koriander är juvelen
Kronjuvelen bland smaksättare i det asiatiska köket är koriander.
Alla delar av växten används på olika sätt: blad, stjälk, rot och frön.
Andra typiska ingredienser är lime, citrongräs, ingefära, thaibasilika,
currypasta, chili, kokosmjölk, salladslök, cashewnötter, pak soi (ett
mellanting mellan sallad och kål), vattenkastanjer, bambuskott, fi sksås,
ostronsås och jordnötsolja.
Mycket av allt detta goda går numera att köpa i vanliga, svenska butiker.
Om inte i färsk form, så i fryst eller konserverad. Hittar vi dem inte alls
får vi experimentera lite: Shiitakesvamp kan till exempel ersättas av
champinjoner, pak soi av salladskål, salladslök av fi nhackad purjolök,
rotfrukten galangal av ingefära, palmsocker av rörsocker eller farin.
Kryddorna är lite knepigare att ersätta. Bäst är att passa på att
proviantera när man är i närheten av en välsorterad butik och sedan frysa in i väntan på användning.

Fyra kapitel
Den här boken har delats in i fyra kapitel:
Grönsaksrätter innehåller recept på vårrullar, soppor, goda röror
och andra smårätter, som antingen kan serveras som förrätt eller som
tillbehör.
Fisk- och skaldjursrätter ger förslag på hur kräftor, räkor, lax och hoki
kan komma till sin rätt tillsammans med chili, kokos, pak soi och andra
traditionellt asiatiska ingredienser.
Kycklingrätter visar hur kycklingtemat kan varieras på hela skalan från
milt till hett. Klassiska rätter – tom kha gai (kycklingsoppa med ingefära) och satay (grillspett) med jordnötssås – som många bekantat sig med på svenska takeaway-menyer finns med
Kötträtter presenterar hur vanlig nötfärs, fläskfilé och biff kan ingå i
rätter med tydlig, asiatisk knorr. Grytor, sallader och köttbullar är några
aptitretande varianter.

Avsluta med frukt!
Desserter har vi hoppat över, men vi rekommenderar det enklaste
– och godaste! – sättet att avrunda en asiatisk måltid: med färska, exotiska frukter.
Recepten är anpassade till svenska förhållanden, och för det mesta
behövs inget mer än en wokgryta, en skärbräda och några vassa knivar
för att tillaga dem. Lycka till – och tänk på att maten inte måste ätas med pinnar (de fl esta i Sydostasien äter faktiskt med sked och gaffel)!

SMAKPROV UR BOKEN

ETT SMAKPROV UR BOKEN "SMAKER FRÅN SYDOSTASIEN"

 Räkor i het kokosmjölk

TIPS PÅ RESOR TILL SYDOSASIEN

Upptäck Penang

 

Missat en kokbok i serien? Klicka här!