Hur smakar egentligen Sverige? Som sparrisbrännvin, älgblod och kallsup så klart! Det är några av dryckerna som du kan smaka på en dryckesdag i helgen.


Produktionen av
svensk alkohol växer så det knakar. Sedan monopolet för tillverkning av alkohol försvann i Sverige 1995 är det många entusiaster som satsat tid, kraft och pengar på att tillverka egna drycker. Vissa har till och med tagit sig igenom alla regler, hinder  och problem och verkligen lyckats ta fram sin dryck till marknaden. Till lycka för oss som gillar smaker.


På lördag
samlas en del av producenterna och visar upp vad de gör – du har chansen att vara med och prova deras drycker. Det är Vin- och sprithistoriska muséet i Stockholm som arrangerar minimässan ”Svenska smaker” där du kan testa isvin från Blaxsta, sparrisbrännvin från Gotland och punsch från Norrtelje Brenneri.

– Gemensamt för de medverkande är att man med kreativitet och nyskapande i centrum skapat många unika drycker, men att man också använder sig av historiska recept och traditioner, säger Mirja Lauson som är chef för muséet.

– Man kan också lyssna på spännande föredrag om vår brännvinskultur igår och idag, om att producera svenska viner i världsklass och om det är riktigt klokt att driva en vingård i Sverige, fortsätter hon.


På utställningsdagen ”Svenska smaker”
så är bland andra följande producenter medverkande; Blaxsta vingård, Gute vingård, Darom, Norrtelje Brenneri och Wannborga vin och lamm.

 

Länkar

 

Svenska påsköl med bra känsla – 13 påsköl

 

De har koll på svenska ölkrogar – Peter och Jonas har skrivit en bok om dem

 

Hitta ditt favoritvin – i vårt vinsök

 

Mer info om ”Svenska smaker”.